Румънското МВР: На 31 март с България влизаме в Шенген по въздух и море

0
40
Снимка: архив/24 часа

Споразумението с Австрия е било постигнато на 23 декември

На 23 декември е било постигнато политическо споразумение с министерствата на вътрешните работи на Румъния, Австрия и България за разширяване на Шенгенското пространство от месец март 2024 ч.

Двете страни – Румъния и България, стават нови външни въздушни и морски граници на Шенген. Това става ясно от съобщение на официалната интернет страница на румънското Министерство на вътрешните работи, цитирано от БТА.

След това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници, посочват от ведомството.

Засега няма коментар на новината от българските власти.

Съгласуваната на ниво Европейски съюз дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., а за сухопътните граници перспективата е 2025 г., твърди румънският вестник “Адевърул”, като се позовава на правителствени източници.

Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на Евросъюза, отбелязва изданието.

Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки – процедурна стъпка, която ще продължи и на 28 декември, пише още „Адевърул“.