Българските продукти били по-скъпи, защото в другите държави производителите получавали по-големи помощи
Едва 2% от предлаганите на пазара домати и краставици са родно производство. Българските продукти са скъпи, защото хората ги търсят, тъй като са вкусни.
Това заяви Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители, в ефира на Би ти ви. Пазарът в Европа е еднакъв – 8 лв. цена на краставица не е най-високата в ЕС. Ние имаме по-големи проблеми – от години се унищожават оранжериите, не сме конкуренти, оранжериите на хидропоника няма да получат никаква обвързана подкрепа. Сега големите оранжерии и животновъди вероятно няма да получат и помощ за войната в Украйна, каза още Георгиев.
Българските продукти са по-скъпи, защото другите държави получават по-големи помощи, добави и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Според него все повече ще се задълбочава липсата на български продукти и заради високите им цени ще спада потреблението. Но призова хората да подкрепят българското и да не си купуват вода под формата на сирене и евтин кашкавал – нито имат хранителна стойност, нито се усвояват от организма. Качественото родно сирене трябва да е около 20 лв. в магазина, а кашкавалът – 25 лв.
Според Зоров по-ниското ДДС за определени продукти всъщност е работеща мярка. Хлябът например не бил поскъпнал толкова много с по-ниското ДДС, след като цените на пшеницата и брашното се вдигнали.