Сарафов иска уволнението на военноокръжния прокурор на София, ВСС образува дисплинарно производство

0
124
Снимка: архив

Мотивът на главния прокурор са „многобройните му дисциплинарни нарушения и системното неизпълнение на служебните му задължения“, установени при проверка

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военноокръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение.

В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради „многобройните му дисциплинарни нарушения и системното неизпълнение на служебните му задължения“.

Сарафов мотивира предложението си до Висшия прокурорски съвет с резултати от комплексна проверка, извършена от екип прокурори за периода 1 януари 2022 – 30 юни 2023 г.

Ревизията е установила нарушения на принципа на случайния подбор при разпределението на дела, работа не само по досъдебни производства, но и по преписки, изкривяване на данните за натовареността на прокурорите, включително на данните за средната натовареност на всички окръжни прокуратури.