След отстраняването на Станиславова ДБ предлага Борис Милчев за кмет на столичния район „Красно село“

0
159
Росина Станиславова Снимка: архив

Бившата кметица бе осъдена за конфликт на интереси

Общинският съветник Борис Милчев да стане кмет на столичния район „Красно село“ до местните избори през есента. Това предлагат от „Демократична България“ в доклад до Столичния общински съвет.

Борис Милчев

Досегашната кметица от ДБ Росина Станиславова бе отстранена от длъжност на 1 март от Общинската избирателна комисия – Столична община. Причината бе, че Върховният административен съд я осъди окончателно за конфликт на интереси.

Конфликтът на интереси, потвърден от съда, бе установен от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) преди две години. Причината е, че в качеството си на кмет Станиславова е сключила договор с дъщеря си. Стойността на договора е 284,28 лв.

Отделно КПКОНПИ я глоби с 15 000 лв., защото сама се е назначила за ръководител на европейски проект и е получила сумата от 9981,46 лв. по програма „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. По това дело обаче все още няма окончателно решение на магистратите.

В края на 2021 г. започна проверка на КПКОНПИ и по сигнали за пътни ремонти, при които е искано към длъжностно лице в общината да бъдат връщани пари. Тези материали обаче бяха предадени на Специализираната прокуратура за разследване.

„Росина Станиславова беше избрана на проведените през 2019 г. местни избори за кмет на район „Красно село“ като представител на Коалиция „Демократична България – обединение“. Непосредствено след постановяване на решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси Коалиция „Демократична България – обединение“ оттегли политическото си доверие от нея като районен кмет и дари равностойността на взетата от нея по недопустим начин сума на Сдружение „SOS детски селища България“. По тази причина се въздържаме да предложим на Столичния общински съвет да избере за нов кмет на район „Красно село“ някой измежду назначените от нея заместник-кметове, каквато възможност дава чл. 42, ал. 7 от ЗМСМА“ , пишат в доклада си общинските съветници от ДБ Яна Тодоранова и Бойко Тодоров.