Спас Спасков: Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят там

0
38
Спас Спасков

Според него предвиденото увеличение на бюджета за НЗОК ще повлияе положително за разрешаването на редица проблеми

Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят там. Всеки път, когато се освобождава директор, не само на тази болница, се изважда един и същ аргумент. Това заяви бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Спас Спасков в ефира на „Денят започва“.

„Механизмът, по който се получават средствата в лечебните заведения, предопределя трудностите на големите болници като „Пирогов“. Има няколко фактора, който правят медицинската услуга по-скъпа. Едната е броят на персонала. Тъй като болницата е задължена да поддържа 24-часов режим на 100% е необходимо за всяко работно място да бъдат назначени по 5 човека. В другите болници не е така“, уточни Спасков.

Той обясни, че належащото претрупване с персонал естествено води до по-голям разход на фонд работна заплата.

„Именно оттам е и недостигът на средства, защото финансирането е по клинични пътеки, които носят еднаква стойност“, каза д-р Спас Спасков .

По думите му до увеличаване на разходите води и това, че като най-голямата болница към „Пирогов“ се насочват най-тежко болните пациенти.

Според него предвиденото увеличение на бюджета за НЗОК ще повлияе положително за разрешаването на редица проблеми.

„Това ще даде възможност за решаване на много проблеми. Основният проблем в детското здравеопазване, например, не е толкова липсата на болнична база, а самото й финансиране“, обясни бившият директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

Д-р Спас Спасков коментира и защо властта винаги търси вмешателство в „Пирогов“.

„Според мен през „Пирогов“ се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат. При тези параметри, като недостиг на средства, вероятността за отклоняване на средства в неизвестна посока, е малка“, каза още той.