Среднощна дронова атака на Русия срещу Киев и Източна Украйна

0
45
Снимка: архив

Това е втора атака от началото на годината и трета през последните три дни, причинили смъртта на четирима и наранявания на повече от 50 души

Вълни от руски дронове се насочиха към инфраструктура в столицата на Украйна и околните райони в понеделник, увреждайки енергийни съоръжения и причинявайки прекъсвания на електрозахранването, съобщава „Ройтерс“.

Това е втора атака от началото на годината и трета през последните три дни, причинили смъртта на четирима и наранявания на повече от 50 души.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че техните системи за противовъздушна отбрана са унищожили всичките 39 руски дрона „Шахед“, иранско производство, изстреляни през нощта.

„Дронове, ракети и всичко останало няма да им помогне (на руснаците), защото сме обединени. Те са обединени само от страха“, заяви президентът Володимир Зеленски.

Губернаторът на Киев Олексий Кулеба съобщи в „Телеграм“, че безпилотните самолети са били насочени към обекти от критичната инфраструктура.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че ударите са довели до аварийни прекъсвания на тока и отоплението в града. Той съобщи, че един човек е бил ранен от отломки от унищожен дрон, паднал на улица и повредил сграда в североизточен квартал на столицата.

Регионалното военно командване в източната част на Украйна съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили девет от иранските дронове над Днепропетровска и Запорожка област в ранните часове на понеделника.