Министърът на земеделието отрече да има спекула при цените на месото
Свинското месо у нас е поскъпнало със 7,5% през последните 3 месеца, сочат данни на платформата на икономическото министерство за цените на пазара. От Министерството на земеделието коментираха, че всяко лято цените на свинското скачат и в случая спекулата е изключена.
Проверката по столичните магазини днес показа, че цената на свинския котлет с кост е 10,80 лева за килограм, свинският бут без кост е 11,60 лева, а свинският врат без кост 15,90 лева. Тези цени на свинското са с близо 7,5% по-високи в сравнение с началото на лятото.
След днешния Консултативен съвет по месото от земеделското министерство съобщиха тревожни данни – заради ниските доходи много фермери затварят стопанствата.
„Земеделски производители, които прекратяват работата си във фермите и ги ликвидират, те не остават в България, а заминават в чужбина. Ето това е най-страшното, което всички трябва да проумеем“, каза Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.
Министърът отрече да има спекула с цените на свинското:
„Невъзможно е да има спекула с цените на свинското у нас. Почти всяка година през лятото те се увеличават. Има достатъчно обективни причини за това, а те са, че по-скъпа е електроенергията, горивата, заплатите също.“
„Лятото винаги се търси повече месо заради туристическия сезон. В същото време има по-нисък прираст на животните заради горещините. Това е обичайна причина за завишаване на цените, но тази година се сблъскваме и с един друг феномен, който започна още миналата година – рязко се вдигнаха цените на зърното и на фуражите и това доведе до огромни загуби от страна на стопаните“, обясни Цветан Илиев, Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.
Как ще се движат цените на свинското до края на годината?
Жътвата у нас е към края си, има достатъчно зърно. Затова, според експертите, се очаква понижаване на цените на фуражите. Прогнозата на министър Кирил Вътев е, че до есента или най-късно до края на годината цените на свинското месо у нас ще паднат.