Търговци на протест във Варна срещу увеличение на наемите на общинските пазари с 10%

0
40
Снимка: архив

До 1 декември т.г. трябва да подпишат анекс към договорите си

Търговци от варненския Централен пазар събраха подписка и обявиха протест срещу 10-процентно увеличение на наемите.

Увеличението е за всички общински пазари, но срещу него се обявиха само търговци от Централния. От миналия петък служители на общинското предприятие „Пазари“ ЕАД са започнали да информират търговците, че наемите им се увеличават с 10 процента. До 1 декември т.г. трябва да подпишат анекс към договорите си, за да приемат новите условия. Новата наемна цена влиза в сила от 1 януари 2024 г., съобщава БНР.

Част от търговците обаче не са съгласни с увеличението и са поставили на щандовете си табелки с надпис „Протест срещу поредните 10% покачване на наемите“ и са събрали подписка с близо 160 подписа. Те се интересуват какви са мерките на предприятието за намаляване на разходите, ще има ли съкращения на персонала в „Пазари“ ЕАД, където по думите на протестиращите от 10 години не е имало никакво редуциране. Искат и среща с ръководството на общинското предприятие, като подписката внасят освен до него и до кмета на Община Варна и до варненския Общински съвет.

Според наемателите условията, в които работят, не отговарят на цените на наемите, които плащат. Наемите в момента са по 700–800 лева, а на магазините за търговия с риба над 1000 лева. По-високите наеми неминуемо ще доведат и до по-високи цени на стоките, предупреждават потърпевшите. Ако нещо се развали или счупи се поправя за сметка на търговеца, а не на „Пазари“ ЕАД, както би трябвало да бъде, разказаха търговци с над 30–годишен стаж на Централния пазар.

Подобни твърдения са пълни глупости, каза изпълнителният директор на „Пазари“ ЕАД Недко Радев. Постоянно се правят подобрения – асфалтиран е целият пазар, направен е нов паркинг, сменени са всички скъсани тенти и всички ремонти се правят за сметка на предприятието, а не на търговците, допълни още той. Радев каза, че е запознат с недоволството на хората и посочи, че вратата му е отворена за разговор с всеки, който пожелае, но досега никой не го е потърсил. На въпроса на какво основание са увеличени наемите, Радев отговори: „Основанието е, че от януари месец догодина минималната работна заплата се вдига на 933 лв., което е 20%. Ние вдигаме /наемите – бел.авт./ само с 10%, влизайки в положението на наемателите. Но имайки предвид, че с 20% се вдига минималната заплата, това не означава само вдигане на заплатите на служителите на фирмата, а това повлича след себе си заплащането на много други фирми като примерно – охраната на пазарите, сметопочистването, сметоизвозването и много други. Вдигайки се тези разходи, нашите прогнози сочат, че фирмата ще излезе на загуба, което не можем да си позволим…

В момента на пазар Чаталджа подписването на анексите върви спокойно, на пазара във Владиславово почти всички са подписани, на Синия пазар почти всички са подписани. Тук някаква малка група хора от Централния пазар, има една госпожа, която ходи да събира подписи, и това са единствените проблеми на всички пазари, които са против“, каза още Недко Радев.

Той е категоричен, че няма да се откаже от 10-процентното увеличение на наемите, защото: „Моята сметка говори, че догодина аз трябва да изляза на загуба. В крайна сметка и аз имам началници в общината и трябва да показвам някакви цифри и някакви печалби.“