Вътрешният министър: Държавата няма достатъчно пари, за да покрие щетите от бедствията

0
64
Снимка: архив

Искания за предоставяне на финансова помощ са постъпили от общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра

Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите от бедствията. Това обяви в Народното събрание министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Изслушването на министъра е за действията на председателстваната от него Междуведомствена комисия към Министерския съвет за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България през последните две седмици. Сумата, с която разполага междуведомствената комисия, е крайно недостатъчна. Няма пари за щетите, камо ли за превенция, отчете той.

Искания за предоставяне на финансова помощ са постъпили единствено от общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра и са за аварийни ремонти на улични настилки, възстановяване на водопроводи, пътни участъци, подпорни стени.

Искания за финансиране могат да постъпват в тримесечен срок. През 2023 г. решение за одобряване на разходи и трансфери от резерва за непредвидени и неотложни разходи, в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, са приети с решение на Министерския съвет на 12 април и 2 юни тази година, съобразно удълженото действие на закона за бюджета на България за 2022 година. Утвърдената сума за целеви разходи е 80 млн. лева, посочи Стоянов. А общата сума на разпределените до момента средства е малко над 63 млн. и 53 хиляди лева.

В същото време по обработени данни към 5 юни броят на постъпилите искания за разглеждане са 859 за обща сума от 518 млн. лева. От тях – за осигуряване на безопасна проводимост и коригиране на речни легла и дерета – 275 млн. лв., за възстановяване на пътната инфраструктура – 150 млн. лв., за геозащита – 30 млн. лв., за възстановяване на хидротехнически съоръжения, отводнителни канали и водоснабдителни системи – почти 35 млн. лв., за възстановяване на молитвени храмове и сгради с административно, културно, образователно, здравно и друго предназначение – близо 14 млн. лв., за възстановяване на извършени разходи за спасителни и неотложни аварийно-възстановително работи при овладяване на бедствени положения и кризисни ситуации – 10 млн. лв., подготовка за реагиране при бедствия и превенция на риска – малко над 3 млн. лева.

Общинските администрации трябва да подготвят максимално бързо документите, като е предложено МВР да окаже експертна помощ с изготвянето на документацията.

На комисията ежегодно са отпускани около 70-80 млн. лева. До момента има две решения, с които са отпуснати 63 млн. лв. и има остатък от 17 млн. лв., обясни министърът. С новия бюджет ще има отпуснати допълнително 50 млн. лв., съобщи Стоянов и отбеляза, че има уверението на финансовия министър Асен Василев за това. Общо сумата става 130 милиона лева. “Заявихме желание за значително по-висока сума в бюджета за 2024 г., защото имаме 520 млн. лв. заявени искания”, каза още министърът на вътрешните работи.