„Възраждане“ два пъти блокираха изказване на Божанков, председателят Желязков първо изгони Костадинов, после прекрати заседанието

0
100
Костадин Костадинов

Той напомни на „Възраждане“, че нямат право да нарушават конституционното право на депутат да говори в парламент

След като получи забележка за първото блокиране на изказването на Явор Божанков от ПП, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов бе отстранен от пленарното заседание. Дори и 20-минутната почивка не накара Костадинов и хората му да успокоят страстите и да преразгледат позицията си за недопускане на Божанков за изказване. Депутатът от ПП пък не се отказа да обясни вота си „против“ избирането на Делян Пеевски за член на конституционната комисия.

След почивката председателстващият заседанието Росен Желязков изчете имената на няколко депутати на „Възраждане“, които получиха забележка за прекъсването, предивзвикало почивката. Костадинов обаче продължи да пречи на Божанков и Желязков го изгони, като се мотивира с „трайно нарушаване на реда в залата“. И напомни на „Възраждане“, че нямат право да нарушават конституционното право на депутат да говори в парламента.

Костадинов и депутатите от партията му обаче продължиха да блокират работата на депутатите, струпвайки се край парламентарната трибуна. Това принуди Желязков да закрие пленарното заседание по-малко от седмица след като го направи и предишния път, когато „Възраждане“ и ПП-ДБ почти стигнаха до бой и се плюха, отново заради Божанков.