Вили Лилков: ГЕРБ ще излязат със собствена кандидатура за кмет

0
189
Вили Лилков Снимка: 24 часа

ПП-ДБ се опитват да трансформират натрупаната от ДС икономическа власт в политическа

„Ако има подозрения, че съм скрита кандидатура на ГЕРБ за тези избори, ще им се наложи скоро да замълчат, защото съм убеден, че ГЕРБ ще имат своя кандидатура“, заяви в интервю за Novini.bg издигнатият за кандидат за кмет на София от инициативен комитет проф. Вили Лилков.

„Ама кой ще помни, какво са говорили преди, важно е сега да се хвърлят съмнения и обвинения. После ще измислят друго. Сега се сещам, че един мастит журналист тези дни надълго и нашироко разказва, че съм специализирал в Обединения център за ядрени изследвания в Дубна, Русия, а там видите ли са ходили само тези, които са били верни на комунистическия режим. Внушението е ясно – „абе, има нещо тъмно около този човек!“, даде пример за хибридната война по медиите преди местните избори Лилков.

Той поясни, че е ходил там за първи път през 1990 г., поканен да извърши съвместни научни експерименти в една от най-реномираните лаборатории по неутронна физика в света. Лилков разказа, че в този център заедно със свои колеги са изградили уникален спектрометър за поляризирани неутрони в изследователския ядрен реактор в София.

„Аз приех да бъда кандидат на останалата зад ценностите си десница, защото не искам да сключа тази сделка.

От друга страна, София ме интересува. Имам опит, познавам общината и нейните проблеми и съм готов с истински решения!“, категоричен е също така кандидатът на инициативния комитет от хора, познати като десни идеалисти.

По отношение на опитите да бъде определен като кандидат на „проваления” преходен период Вилил Лилков отговори така:

„Първо т.нар. „провален преход“, както го определяте, беше провален именно от схемите на бившата номенклатура и определени среди в ДС. Затова съм убеден, че не трябва да се допусне опитът им от натрупаната чрез криминални схеми икономическа власт, да се трансформира отново в политическа, което всъщност ръководството на ПП и ДБ се опитват „да пробутат“ на десните избиратели, които обаче имат инстинкт за това и реагират“.

Лилков казва, че е горд с работата си като общински съветник.

„През по-голямата част от мандатите си бях твърда и компетентна опозиция на лошите политики и практики. Бях дори определен през 2007 г. след две анкети (между журналисти, отразяващи работата на общината и самите общински съветници) за най-добър оратор и най-активен в работата. Горд съм с това! Казвам го публично за първи път, защото знам колко важно е това за човек, който претендира да ръководи столицата.

Кметският пост не е място за експерименти – за него се изискват специфични познания и опит.

Като общински съветник натрупах не само ценен опит за управлението и познания за проблемите на София, но и успях да постигна сериозни решения в полза на града и на софиянци. За моите инициативи за София ще трябва да отделите много място в медията. Ето само един пример. Макар и в опозиция на ГЕРБ за периода 2007-2014 г. аз имам внесени 72 доклада в СОС с взети положителни решения, а цялата политическа група на БСП е внесла само 41 доклада“, даде примери от своята работа в Столичната община Вили Лилков.