Ясен Тодоров за „Нексо“: Разследването не трябва да се политизира

0
76
Ясен Тодоров

Тази акция не цели да провали третия мандат, както каза Христо Иванов, увери зам.-директорът на следствието

„Не искам нашето разследване да се политизира. Не е спомената нито една политическа сила, нито политици. Ако има съмнения за някой народен представител, той ще бъде разпитан. Прокуратурата не може да бъде упреквана, че разследва хора, които са вършили нещо нередно“, заяви зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Въпросът е доколко е било законно всичко, което са вършили фирмите от групата „Нексо“. Публично известно стана, че преди повече от година щатската прокуратура е започнала разследване срещу „Нексо“. Тази информация постъпи при нас и започнаха подготвителни действия“, каза той относно разследването срещу криптобанката „Нексо“.

Тодоров поясни, че операцията е била подготвена внимателно. По думите му престъпността е интернационална и освен с МВР и ДАНС, трябва сътрудничество с чуждестранните служби.

„Даваме информация, която няма да попречи на разследването. Тази акция не цели да провали третия мандат, както каза Христо Иванов. Ако всяка прокурорска акция се тълкува по този начин, то ние не трябва да работим“, каза още той.

„Прочетох вчера в електронното издание на „24 часа“ и се замислих. Няма лошо млади и будни хора, които симпатизират на една политическа сила, да правят дарения. Но ако доходът ти е 40-50-60 хил. лева и даваш 1/3 за тази партия, това е малко неестествено. Ако тези дарения са правени в кратък период от време, дали това не е едно общо дарение разбито на части, за да не се правят проверки за изпиране на пари“, така зам.-директорът на следствието коментира даренията, извършвани от служители на „Нексо“ към ДБ.