Земеделци: Протестът продължава, преговорите се водят на тъмно

0
20
Снимка: архив/24 часа

Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото не е изпълнена нито едно от исканията на бранша, заяви Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители в България

„Протестът продължава в над 50 горещи точки на България. Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото не е изпълнена нито една от точките от меморандума, от исканията на бранша“, заяви пред БНТ Цанко Цанев – член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

Ефективните протести на част от земеделците в цялата страна продължават и през тази седмица. Представители на Асоциацията на земеделските производители в България и още 26 организации от други аграрни сектори искат оставката на земеделския министър и твърдят, че преговорите до момента са водени само в интерес на определени организации. Днес земеделците от великотърновско ще затворят международният път Русе – Свиленград.

Според протестиращите земеделци няма адекватни действия на министъра на земеделието.

„Над 25 организации бяха изгонени от преговорната маса и останаха само три организации, с които министърът преговаря. Преговорите се водят на тъмно, няма никаква информираност. Няма адекватни действия. Проблемите ни са свързани с безконтролния внос от Украйна“, посочи Цанко Цанев.

От Асоциацията на земеделските производители посочиха своите искания:

намаляване на дминистративната тежест,

отмяна на голяма част от нещата по „зелената сделка“,

„По отношение на „зелената сделка“ изискванията са безумни и неизпълними“, заяви Цанко Цаневв.

„Ние трябва да си гледаме животните, а не да назначаваме хора, които през цялото време да попълват чек-листи“, категоричен беше зърнопроизводителят.

По думите на члена на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, колегите им от другите браншови организации са ги били „обидили брутално и жестоко“ и „не им прави чест“.

„Недопустимо е да се правят договорки с шепа хора, които да решават бъдещето ни“, заяви Цанко Цанев.

Подкрепа за протеста земеделците от Поликраище получиха и от кмета на селото, защото смята, че „трябва да им се обърне внимание и трябва да се яде българска стока“.

„Абсурдни са простотиите, които ги вършат земеделците в земеделското министерство“, каза един от протестиращите.