Жена е била тартор на групата за купуване на гласове за партията на Васил Божков

0
3808
Сийка Милева /в средата/, говорител на главния прокурор, и Илиана Кирилова /вдясно/ Снимка: ПРБ

Надежда Бацанова е била кандидат за евродепутат от партията БАСТА на Мирослав Найденов

Надежда Бацанова е обвинена като организатор на схемата за купуване на гласове за партията на Васил Божков, съобщи „24 часа“. Тя е бизнесдама и е била кандидат за евродепутат от партията БАСТА на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ. Фамилията на Бацанова има хотели в Петрич, метанстанция и телевизия.

Кандидатът за депутат, който е участник в схемата за купуване на гласове, е Сергей Димитров – шести в листата на БНО („Българско лято“) в Благоевград.
Бил е член на ГЕРБ, след това напуснал партията и е бил на учредяването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов.

Освен тях арестувани и обвинени са Димитър Топалов, бивш зам.-кмет на Ракитово, и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков.

По-рано днес от прокуратурата обяви, че схемата е била финансирана от българин, който в момента живее в държава извън ЕС.

„Групата е от пет лица, като двама от тях са задържани до 72-часа, един е с мярка подписка, а останалите са задържани от съда“, коментира Илияна Кирилова, която е административен ръководител на Софийската градска прокуратура. Тя обясни, че разследването е започнало в Пловдив, но е прехвърлено в столицата, където единствено може да се работи по престъпления, свързани с лица с имунитет.

От обвинението разкриха още, че членовете на групата за търговия с гласове са установявали връзка с влиятелни лица в райони с преобладаващо ромско население, за да набират гласоподаватели. Цената на глас била на места 80 лв, а на други се давали само по 20 лв. В изборния ден гласуването било по т. н. индианска нишка, или по корпоративна схема – обещавали пари или услуги на собственици на фирми, които да накарат служителите си да гласуват за въпросната партия.

„Например на собственик на завод за перилни препарати му обещали пари и подкрепа при бъдещо кандидатстване по европрограма. В замяна той трябвало да уговори работниците си да гласуват за партията. Също така те са финансирали и издаването на лични документи на някои от работниците там, които не са имали такива. Застъпниците им са получавали по 100 лева, а те трябвало да заведат по 3 гласуващи“, разказаха още от обвинението.

Схемата на групата може да видите във видеото: