МВР изкарва 3600 полицаи по пътищата за празниците

0
11
полиция
Снимка: архив

От Гранична полиция призоваха да не се използва само ГКПП Кулата при пътуване до Гърция. По „Тракия“ няма ремонти, на „Хемус“ стеснение има само при тунела „Витиня“

МВР изкарва общо около 3600 полицаи по пътищата за празниците, като най-сериозно присъствие ще има в петък (20 декември), понеделник (23 декември), следващия петък (27 декември) и на 1 януари.

Всички униформени служби на МВР на практика ще бъдат ангажирани с контрол на правилата за движение по пътищата преди, по време и след предстоящите коледни и новогодишни празници. Това се разбра днес на пресконференция в дирекция на полицията. Освен от Пътна полиция, която ще използва и цивилни коли, спазването на пътните правила ще контролират и служители на жандармерията и Охранителна полиция. Основно ще се следи за агресивно каране, шофиране в аварийните лентите, неправилни маневри и превишена скорост.

Мобилизирани са всички устройства за контрол на скоростта, които са общо 205. Сред тях има 22 стационарни радара, 32 камери триноги и 148 мобилни станции в полицейските автомобили. От Пътна полиция посочиха, че през миналата година между 21 декември и 1 януари са издадени 12 400 фиша за различни нарушения, 14 хил. фиша за превишена скорост, 4670 акта и са отнети 270 книжки за алкохол или наркотици. На 134 автомобила са прекратени регистрациите, защото са били шофирали от пияни или дрогирани лица.

В София в най-натоварените дни ще дежурят пътни полицаи по входно–изходните трасета, които ще имат готовност да регулират движението. Засилено полицейски присъствие ще има и около търговските центрове.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че традиционната забрана за движение на товарни автомобили с тегло над 12 тона по магистралите и по-натоварените пътища (виж картата) ще е в сила утре от 16 до 20 часа, в събота от 8 до 11 часа, на 23 декември от 16 до 20 часа и на 26 декември от 14 до 20 часа.

Добрата новина за шофьорите е, че по магистрала „Тракия“ няма ремонти, а по „Хемус“ ще остане само стеснението при тунел „Витиня“, след като работата при 20-ия километър ще приключи днес.

От Гранична полиция очакват най-сериозен трафик да има по границата с Гърция и в тази връзка призоваха да не се използва само най-популярният пункт към тази страна – Кулата, но и останалите Илинден, Маказа и Капитан Петко войвода. От службата съветват пътуващите да подготвят документите си и да се снабдят с нужните разрешения за извеждане на деца, ако те пътуват само с един от родителите. Информация за натоварването на граничните пунктове ще има на интернет страницата на МВР, като на всеки два часа тя ще се актуализира.