Министър Маринов в парламента: Осем човека са били задържани за 24 часа по шпионския скандал

0
160
картини
Младен Маринов

„Двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания водят хибридна война срещу Запада, заяви шефът на ДАНС Димитър Георгиев

Осем човека са задържани за 24 часа по шпионския скандал,  каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си в парламента, предаде Агенция „Фокус“.

„В МВР на 9 септември 2019 г. е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване на съдействие по разследване“, обясни Маринов. Министърът посочи още, че служителите на СДВР са оказали такова съдействие при различни по вид действия по разследването в Перник, София и Брезник. В резултат на тези действия със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление, не мога да дам повече информация“, допълни още министърът.

Депутатите изслушаха по темата и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. „Установена е схема за пране на пари, която се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация „Двуглав Орел“, с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната“, допълни още Димитър Георгиев. Той посочи, че двете организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.