Независим прокурор ще разследва главният прокурор

0
44
правителството
Министерският съвет

Това предлага Министерски съвет

Независим прокурор ще разследва главния прокурор при сигнал за нередност. Това се предвижда с новите промени в Наказателния кодекс. Заради спецификата и важността на измененията днес правителството проведе извънредно заседание. На него трябва да се обсъдят препоръките на Венецианската комисия. Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че лично ще докладва и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За създаването на новия субект в прокуратурата обясни правосъдният министър Данаил Кирилов. Той каза, че бъдещият прокурор ще завежда инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Прокурорът ще се избира отделно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с мандат 7 години. По отношение на него не може главният прокурор да отменя като незаконни актовете, с които се разследва самият обвинител номер 1 или неговите заместници.

„С изменението има ново звено – абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор при хипотеза на извършено престъпление“, поясни на свой ред Борисов.

„Мисля, че сега съдиите и прокурорите могат да се успокоят и да не се занимават с партийни дела“, заръча той.

Финансовият министър Владислав Горанов пък увери, че създаването на въпросното звено не предвижда допълнителни финансови тежести.