Полицаите на протест днес навръх празника на МВР

Вътрешният министър Радев обяви, че не разбира за какво протестират

0
91
полицаи

Искат незабавно увеличение на заплатите си

Полицаите излизат на протест навръх професионалния си празник днес. Недоволството си те ще изразят от 11  ч. пред храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Полицаите са подкрепени от членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР и от Синдиката на служителите в затворите в България.

Повод за действията им са несъгласията с ръководството на МВР по отношението на оборудването облеклото и заплащането на полицейските служители. Служителите на вътрешното министерство са недоволни от размера на трудовите възнаграждения в системата, лошите условия на труд, противоречивата нормативна база, драстичното нарушение на принципа „за равен труд – равна заплата” и неравнопоставеността на служители с еднакъв статут, липсата на мотивация за развитие в кариерата и повишаване на квалификацията.

Министър Валентин Радев коментира вчера, че не разбира какво искат още служителите на МВР и припомни за заседанията на Съвета за социално партньорство. В навечерието на протеста той публикува за обществено обсъждане проект на заповед за определяне размерите на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта между 22 ч. и 6 ч., за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение, условията и редът за тяхното изплащане на държавните служители в МВР. По този начин управляващите изпълняват в аванс част от исканията на служителите на реда.

Миналата седмица пък бе одобрено отпускането на 30 млн. лв., с които да се заплатят разходите по закупуване на униформи в изминалите четири години. За работа през дните на официални празници – служителите ще получават допълнително възнаграждение в размер на удвоения размер на основното месечно възнаграждение. Служителите на МВР ще получават и възнаграждение за времето, в което се водят „на разположение“. Сумата ще е по 10 стотинки на час или част от него.