Сменят шефа на подслушвачите

Смята се за протеже на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и т.нар. Сарайско-библиотекарски институт

0
152
подслушвачи
Цветан Китов

По предложение на премиера махат Цветан Китов от ДАТО

Шефът на Държавната агенция „Технически операции“-ДАТО-очите и ушите на властта Цветан Китов ще бъде сменен утре. Това стана ясно от дневния ред на правителството. Смяната на Китов е предложение лично на премиера Бойко Борисов.

Китов оглавява ДАТО още от създаването на агенцията по времето на управлението на Пламен Орешарски. Преди това ръководеше аналогичната служба в ДАНС. Смята се за протеже на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и т.нар. Сарайско-библиотекарски институт.

По закон правителството предлага на президента Румен Радев да издаде указ за смяната на шефа на ДАТО.

В предишния парламент депутати от Реформаторския блок настояваха многократно за отстраняването на Китов, но премиерът Борисов отсече, че той няма да бъде сменян. Тогава бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов заяви, че шефът на ДАТО работи над година и половина незаконно, защото за неговото назначаване няма издаден указ от тогавашният президент Росен Плевнелиев.

Защото през 2013 г при създаването на ДАТО мнозинството на БСП, ДПС и Атака записа, че шефът на агенцията се назначава от правителството. Новото мнозинство в следващия парламент реши, че шефът на „ушите и очите“ на властта, трябва да се назначи с указ на президента. Какъвто нямаше до последния ден на управлението на Плевнелиев.