Чудо! Йончева открила оригиналния запис срещу Боил Банов

Дава го на спецпрокуратурата

0
300
йончева
Елена Йончева

Митичният й свидетел се страхувал да говори

Очевидно не само по Коледа, а и по Великден стават чудеса. Доказва го водачката на евролистата на БСП Елена Йончева, която продължава с разследванията си, пише Фактор. След като прокуратурата отсвири доказателствата ѝ срещу министър Боил Банов за ремонта на столичното ларго, журналистката днес показа нови улики срещу културния шеф. Йончева беше предала презапис на обвинението от телефонни разговори на Банов, тъй като нямала оригиналния звуков файл. Днес изненадващо депутатката, разследвана за пране на пари, заяви, че е намерила автентичния запис. На пресконференция тя размаха телефон, с който Боил Банов бил записан от свой служител.

„Днес ще предоставим оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Специализираната прокуратура“. Това каза водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева по време на пресконференция. Според нея на ход е Специализираната прокуратура и въпросът е дали ще бъдат прикрити отново тези, които са на власт.

Тя припомни случилото се с аферата „Ало, Ваньо“. „Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на митниците. Същата съдба готвят на аферата „Ало, Банов съм“. Надявам се да не им позволим това да се случи“, допълни Йончева.

Във връзка със свидетеля по „Ало, Банов съм“, Йончева коментира: „Дали той ще свидетелства, е негова решение, факт е, че се страхува да го направи. България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година. Става дума за предварителна директива за защита на източника на информация. Все още не е влязла в сила и това може би ще гарантира здравето и живота на източника“, добави тя.