Арестуваните антимафиоти фалшифицирали разследвания, за да изнудват наркобанди

0
75
Парите за подкупа на Цветан Панков.

Единият ги плашел, другият прибирал парите

Задържаните висши антимафиоти Цветан Панков и подчинения му Кирил Ванков от сектора за борба с наркотрафика в ГДБОП са провалили много български и международни разследвания срещу накробизнеса. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Двамата, според обвинението, са покровителствали наркобанди срещу такса „спокойствие“.

Панков и Ванков са играели добро и лошо ченге, единият е фабрикувал разработки срещу наркобанди, а другият ги е изнудвал с тях и прибирал парите.

Според директора на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков двойката е действала още от 2014 година.

Провалени са редица наказателни производства в страната и чужбина, чрез предоставяне на изпреварваща информация от задържаните.

Освен висшите полицаи, са арестувани, разузнавач 1 степен от ГДНП в сектор „МПС“, който е бил касиер-счетоводител на групата, а четвъртият е посредник при получаването на парите. Групата се занимавала с

получаване на подкупи от наркобанди, срещу покровителство и осигуряване на „чадър“.

Взимали подкупи с цел неутрализиране на конкуренти на наркопазара и даване на информация за предстоящи акциии срещу наркобизнеса.

Цветан Панков е предаден от криминално проявено лице, което той изнудвал дълги години за пари. Задържан е в гора в кв. „Захарна фабрика“ докато получавал 10 000 лева подкуп.

Антимафиотите използвали преки телефони и интернет приложения за уточняване мястото на получаване на подкупите. Панков искал 10 000 лева, като той избира мястото, където да получи парите. Антимафиотът поискал човекът с парите да не носи телефон в себе си.

Много трудна работа. Двамата задържани демонстрираха нагло и арогантно поведение, не съм виждал такова в моята професионална кариера. Те провалиха наказателно производство чрез предоставяне на класифицирана информация на престъпници и покровителстване на канал за наркотици към страни от Европа. Бяхме пред срив на доверие в страната, обяви Стефан Банков.