В МВР имало информация, че Пелов готви бягство

Бягството на двамата затворници се дължи на човешки грешки, обясни тя

0
155
банкомат
Валентин Радев

Оръжията са вкарани в затвора отвън, обясни в парламента правосъдният министър Цецка Цачева

„Безспорно в случая става дума за човешки грешки. Става дума и за техническо недокомплектоване на системите за сигурност, които действат. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушването си в парламента по повод бягството на двамата затворници от Централния Софийски затвор. Според министър Цачева тезата, че бягството на двамата затворници се дължи на човешки грешки се потвърждава и от факта, че те са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие, което е вкарано в затвора, информира „Фокус“. 

„Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за лишаване от свобода вещи. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор”, подчерта Цачева.

„Ще положим максимални усилия да бъде събрана информацията, която има отношение към случая”, подчерта Цачева и допълни, че всички институции работят в добра координация. „Имахме оперативна информация от миналото лято за бягството на лицето Владимир Стефанов и бяха предприети необходимите мерки“, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Министърът уточни, че информацията е подадена на Министерство на правосъдието и тези, които са заинтересовани от това. „Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“, каза Радев. Той уточни, че в момента работи щаб към СДВР към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“.