Георги Арабаджиев ще бъде и.д. главен секретар на МВР

Ако иска да се върне в системата бившият главсек трябва да се яви на конкурс

0
629
МВР
Георги Арабаджиев

Младен Маринов засега ще е без пенсия като бивш полицай

Стефан Ташев

Главен комисар Георги Арабаджиев ще бъде и.д. главен секретар до назначаването на титуляр на мястото на Младен Маринов, който от днес е министър на вътрешните работи, научи Breaking.bg.

Арабаджиев към момента заемаше длъжността заместник-главен секретар, на която бе назначен на 14 октомври 2015 година. Той бе и.д. главен секретар на МВР след като служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, освободи от поста Георги Костов.

Преди да стане заместик-главен секретар Георги Арабаджиев ръководеше Дирекция „Разследване“ в Главна дирекция „Криминална полиция“.

За поста главен секретар се сочат имената на няколко директори на служби, но това ще бъде решение на премиера и вътрешния министър. Спрягат се имената на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и шефа на полицията Христо Терзийски.

Новият вътрешен министър Младен Маринов напусна системата на МВР и вече е политическо лице. Маринов ще си получи 20-те заплати без данък, но засега не може да получава пенсия като служител на МВР. Причината е, че той има 28-годишен стаж, което е достатъчно, но няма навършени години за пенсия. Маринов е на 46 г, а според в момента действащия модел е той трябва да навърши 53 г.

Така, че пенсионирането му се отлага за неопределено време. Ако иска да се върне в системата на МВР Маринов трябва да се яви на конкурс, както е според сега действащия закон за министерството.