До края на седмицата Живко Коцев ще бъде привлечен като обвиняем

0
1811
Живко Коцев в компанията на контрабандисти.

Ще бъде подаден обратен сигнал срещу премиера в оставка Николай Денков за набеждаване на длъжностни лица, защото фактите по делото показват, че натиск върху главсека не е имало

Главният секретар на МВР Живко Коцев до края на седмицата ще бъде привлечен като обвиняем по делото срещу организираната престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, пише Епицентър.бг и се позовава на свои източници в разследването.

Ако не избяга, статутът на Коцев от защитен свидетел ще бъде променен на обвиняем, уточниха разследващите дейността на полицай номер 1 по скандала в Агенция „Митници“, заради който шефката Петя Банкова и приближените й трафиканти от семейство Димитрови са зад решетките.

В показанията си пред КПК на Живко Коцев разкрива цялата престъпна дейност на групата и признава, че е бил близък с контрабандистите баща и син Димитрови.

Събраните факти по делото и приложените доказателства дадоха основание на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем.

Прокуратурата вече е прецизирала фактите, агентите на контраразузнаването и антимафиотите дълго време са поставили контрабандистите „на контрол“, което неминуемо означава, че и самия Живко Коцев е бил следен и подслушван и данните от тази дейност са приложени към делото.

Съдът направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов – Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. А с всички тях главният секретар на МВР Живко Коцев е бил в близки отношения, многократно е сниман, а в показанията си разкрива, че често са си ходили на гости и са си разменяли подаръци

Днес премиерът в оставка Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев за оказван му натиск от и.ф. главен прокурор, което “пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов”.

В сигнала на премиера се твърди, че “натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване.”

Според информация, с която Епицентър.бг разполага, твърде вероятно е да се подаде обратен сигнал срещу премиера в оставка Николай Денков за набеждаване на длъжностни лица, защото фактите по делото показват, че натиск върху Живко Коцев не е имало.

Напротив – в момента, в който разбира, че приятелят му – контрабандистът Стефан Димитров е арестуван от агенти на Комисията за противодействие на корупцията и Държавна агенция „Национална сигурност“, главният секретар на МВР Живко Коцев отива директно в Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“, като заявява желание да даде показания за престъпната дейност на групата в качеството си на „Свидетел №3“.