Дават на съд бившият шеф на пловдивския онкоцентър

Красимир Вальов е с мярка подписка

0
82
прокуратурата
Снимка: архив

Според прокуратурата Красимир Вальов е ощетил държавата с половин милион лева

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Окръжен съд Пловдив обвинителен акт срещу Красимир Вальов за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – престъпление по чл. 219, ал.4, вр. ал.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Красимир Вальов. е обвинен за това, че 31.08.2016г. в гр. Пловдив като управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД, не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството и от това са последвали значителни щети за „КОЦ-Пловдив“ ЕООД в размер на сумата от 405 190, 92 лева без ДДС.

В качеството си на възложител по Закона за обществените поръчки, Красимир Вальов., без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара, е открил процедура по обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на компютърен томограф“ с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС.

Процедурата по обществената поръчка приключила със сключването на договор на стойност 898 000лв с единствената фирма, подала оферта за участие. След сключване на договора тази фирма закупила компютърен томограф на стойност 492 809, 08 лева без ДДС и го предоставила на КОЦ Пловдив.

Разликата от 405 190, 92 лв. между платената сума от КОЦ Пловдив за придобиване на компютърния томограф и реалната му пазарна цена се равнява в размер на 964,74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава в „особено големи размери“.

Спрямо Красимир Вальов е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена обществен или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.