Дават на съд шофьор, успял за два дни да извърши шест престъпления

Предишният ден успял да се измъкне от патрул

0
54
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Той опитал да бяга от полицаите, хвърлил през прозореца дрога, оказал съпротива и предложил 5 000 лв подкуп

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу И. Димитров. Той е обвинен по 6 текста от НК, а именно – за предложен подкуп на длъжностно лице, за държане на наркотични вещества, управление на МПС без надлежно разрешение и след употреба на наркотици , за това, че попречил на орган на власт да изпълни задълженията си, и затова, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Това съобщават от прокуратурата.

На 30 май 2017 г. полицейски служители при 05 РУ-СДВР, в рамките на служебните си задължения по контрол движението по пътищата, направили опит да спрат лек автомобил марка „Мерцедес“, движещ се по столичния бул. „Данаил Николаев“.

След като водачът не спрял на подаден знак със „стоп палка“, полицейските служители, последвали автомобила, но не успели да го настигнат.

На следващия ден – 1 юни 2017 г., същият автомобил бил забелязан отново от служители при 05 РУ-СДВР по бул. „Владимир Вазов“ в гр.София. Водачът на автомобилът отново не се подчинил на подадения светлинен и звуков сигнал от полицията и се оттеглил с повишена скорост от мястото.

В преследването на автомобила се включили и други патрули на 05 РУП-СДВР, които успели да го спрат в района на ул. „Витиня“.

Непосредствено преди преустановяване движението на лекия автомобил, полицейските служители забелязали,че водачът му изхвърлил през шибидаха две червени топчета, за които в последствие било установено, че съдържат наркотично вещество.

При опит да бъде извършена проверка на водача, той указал яростна съпротива на полицейските служители, като отказал да напусне автомобила, отправял към тях обиди и закани и се съпротивлявал физически.

Това наложило спрямо него да бъдат използвани помощни средства-белезници.

След сломяване на съпротивата му, обвиняемият Димитров, предложил на полицейските служители подкуп от 5000 лв., за да „оправят нещата“.

За така описаните престъпни деяния, обвиняемият Димитров е предаден на съд по обвинения за:

1. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София обещал подкуп – сумата от 5000 лв., на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – ‘‘Командир на отделение“ в група ‘‘Охрана на обществения ред“ на сектор ‘‘Охранителна полиция“ 05 РУ- СДВР, IV-ти взвод, за да не извърши действие по служба, а именно да провери правоспособността на водача и документите на МПС-то – престъпление по чл. 304а пр.2 алт. 5 вр. чл. 304, ал. 1 от НК;

2. За това, че на същата дата и място, в лек автомобил м. ‘‘Мерцедес‘‘ и в жилище, находящо се в гр. София, без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества – коноп – престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК;

3. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София управлявал МПС лек автомобил м. ‘‘Мерцедес‘‘, без свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок, след като е наказван по административен ред за същото деяние, влязло в законна сила на 2 септември 2016 г. – престъпление по чл. 343в ал.2 вр. чл. 343в ал.1 от НК;

4. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София е управлявал МПС лек автомобил м. след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол и метаболит – престъпление по чл. 343б ал.3 от НК;

5. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София, противозаконно е попречил на орган на власт – полицейски инспектор V степен в група ’‘ Охрана на обществения ред‘‘ на сектор ‘‘Охранителна полиция ‘‘ при 05 РУ- СДВР да изпълни задълженията си, а именно да извърши проверка по ЗДвП – да провери правоспособността на водача и документите на МПС-то – престъпление по чл. 270 ал.1 от НК;

6. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – обиждал с вулгарни думи полицейски служители при 05 РУ-СДВР и ги дърпал и да бутал с тяло – престъпление по чл.325, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Обвиняемият Димитров е с взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.