Злато, диаманти и кич в “мавзолея” на Баневи СНИМКИ и ВИДЕО

Разследват ги още за източване на завод “Елма”-Троян, завода в Костенец и други предприятия

0
620
баневи
Злато и диаманти са открити в дома на Баневи. СНИМКИ: МВР

Прокуратурата: Семейството е обвинено в присвояване на имущество за над 1 млн. лева

Арестуваното във Франция семейство олигарси Баневи са обвинени за присвояване на имущество от над 1 млн. Лв и данъчни престъпления за 500 000 лв. Това обяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев. МВР предостави снимки и видео от акцията срещу Баневи. Виждат се намерените злато и диаманти, тоталния кич в резиденцията на семейството, наричана “мавзолея” и мутробарока.

баневи
Кич и мутробарок.

В имението на Баневи са открити оригиналите на офшорките, собственост семейство. Отркити са още злато и диаманти. Парите от източените предприятия са отивали в офшорни зони, допълни Гешев.

баневи
Луксозните стаи

Разследването на прокуратурата е започнало преди месец след сигнал до спецпрокуратурата от Националната полиция, обяви наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева.

баневи
Гардеробът на Евгения Банева е колкото двустайно жилище.

Първото обвинение е заради “източването” и “обезкостяването” на завод “Полимери”-Девня. От него вероятно ще се нароят още дела, обясни прокурорката. В разследването не са включени апортите, с които предприятието е придобито от Николай и Евгения Баневи.

При обиски в бивш офис на семейството са намерени откраднати документи, укрити от Баневи в техен офис във Варна.

Освен за “Полимери” Баневи се разследват за източване и фалиране на завод “Елма”-Троян, източено преди Полимери, нарязано за скрап преди фалит изавода в Костенец, продаден на КТБ през 2012 година, обяви Иван Гешев.

баневи
Една от луксозните коли на семейството.

Според колежката му Дойчева след приватизацията на “Полимери” Баневи са нареждали на контрагентите на завода да не внасят парите в сметки на фирмата, а в сметки на Баневи. Отделно от това семейството е вземало пар на ръка от касата на фирмата. Така е източен и заводът.

Спецпрокуратурата е изискала всички висящи дела в страната срещу Баневи едно във Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно в Софийска районна прокуратура. Те вероятно ще бъдат обединени.

Спецекипът на столичната полиция-“Кобра” се е наложило да влезе в имението на Баневи. Само едната брава там струваше 800 лева, коментира шефа на СДВР Ивайло Иванов.

баневи
Резиденцията на Баневи отвън.

Информацията за действията на Баневи са изпратени на френските спецслужби, обяви Николай Ненков, зам.-шеф на ДАНС.

Видеокадри на МВР от акцията: