Испания арестува двама българи в яхта с 10 тона хашиш на борда

Дрогата е за над 12 млн. евро

0
776

Плавателният съд е взет на абордаж в морето край град Картахена от испански митничари

Испанската Данъчна агенция е заловила в последните минути на петък малка яхта с 10 тона хашиш на борда, управлявана от двама българи. Плавателният съд Ulysses, с дължина на палубата 20 метра и плаващ под холандски флаг, е засечен от въздуха на 22 морски мили югоизточно от град Картахена.

Започнало е наблюдение от самолет на испанските митници и е стартирана операция като към яхтата е насочен патрулен катер от военноморската база в Картахена – град в Югоизточна Испания на Средиземноморското крайбрежие. Половин час преди полунощ лодката с платна е взета на абордаж. Служителите на реда установили, че всички вътрешни помещения на яхтата са пълни с денкове – общо 280 на брой, в които е опакована дрогата. Двамата българи, чиито имена не се посочват, са задържани и предадени на съда в автономна област Мурсия, а яхтата е изтеглена на буксир до Картахена.

яхта
Дрогатав в яхтата е за над 12 милиона евро

Стойността на заловения наркотик се изчислява на повече от 12 милиона евро. Яхтата е плавала към Северна Африка, където оперират няколко организирани престъпни групи, складиращи на място наркотика за последващото му транспортирани на по-малки пратки до бреговете на Испания и Италия с моторници или рибарски катери.

Видео от операцията може да се види тук :

http://www.antena3.com/noticias/dos-detenidos-al-transportar-10-toneladas-de-resina-de-hachis-en-un-velero-cerca-de-cartagena_201806165b2564fa0cf277405e670a24.html