И олигархът Малофеев със забрана да влиза в страната

0
60
Константин Малофеев

Тя е за срок от 10 г. , като на ген. Решетников

Шефът на ДАНС е наложил днес забрана на руския олигарх Константин Малофеев да влиза в България за срок от 10 г., съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите. Той дойде в парламента по предложение на „Атака“, за да информира народните представители за шпионския скандал. 

Обвинен за шпионаж и пране на пари по него е председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов. 

ДАНС наложи вчера забрана да влиза в страната ни и на бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников. 

„9, 10, такова е наказателното производство“, каза Цацаров във връзка с провеждането на следствени действия точно на 9 септември. „И още нещо – мога да го кажа съвсем ясно – това не е атака срещу движение „Русофили“. Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси“, допълни още Цацаров.

Близкият до Кремъл бизнесмен Константин Малофеев е бил запознат с банкера беглец Цветан Василев от обвиняемия Николай Малинов, съобщи шефът на русофилите по-рано днес пред Би Ти Ви. Двамата имали планове за съвместен бизнес в България.