Началник от Фонд „Земеделие“ дал 1,8 млн. лева заеми на фирми за бързи кредити

0
133
Снимка: архив

Чиновникът си оставил бронирания „Мерцедес“ в гаража на Миню Стайков

Днес, 17 юли 2019г. Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност пеима служители в Държавен фонд „Земеделие“. Това съобщиха от държавното обвинение.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление (по чл.282, ал.1 от НК) – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група (престъпление по чл.321, ал.6 от НК). Сред обвинените лица е и заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд “Земеделие“.

Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени мерки за

неотклонение „Парична гаранция“, съответно в размер 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв. Другите двама двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена. На петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.

По време на действията по разследването срещу тях 16.07.2019 г. са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица от фонда е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран Мерцедес, който е бил оставен на съхранение в

гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.