Осъдиха бившият шеф на антимафиотите в Стара Загора за натиск върху съдии и прокурори

Той получи три години условно

0
80
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Ивайло Димов лобирал за „специално отношение“ към задържан наркодилър

На 16.01.2018 г. състав на Окръжен съд – Сливен призна за виновен Ивайло Димов, началник сектор БОП-Стара Загора в МВР за престъпление по против правосъдието /чл. 289 НК/ и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от три години. Това съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че Ивайло Димов бе предаден на съд през м. ноември 2016 г. с обвинителен акт на Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП за две престъпления – престъпление по служба, извършено от Димов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния (чл. 282, ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК“ и за склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването (чл. 289 от НК).

На 1 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу Димов. С постановление на Главния прокурор Сотир Цацаров бе разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП.

През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата Ивайло Димов отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при Зам.-окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд – Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има „по-специално отношение“ към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, той е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице (наблюдаващия прокурор) да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването – да изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия. За това деяние на Димов е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 289 НК.

През периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд – Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд – Стара Загора.

Окръжен съд – Сливен призна за невинен Димов за престъпление по служба и в тази част присъдата ще бъде протестирана от Софийска градска прокуратура.