Прокуратурата е „за“ отпадане на съкратеното съдебно следствие, което дава по-леки присъди на убийци

0
35
парламент
Снимка: архив

Правната комисия прие 4 проекта за промени в закона

Прокуратурата подкрепи отпадането на съкратеното съдебно производство в случаите на умишлено убийство и тежка телесна повреда.

Становището на държавното обвинение изрази лично главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в заседанието на правната комисия в парламента. Тя обсъжда днес възможността за промени в реда на съкратеното съдебно следствие. Предложенията за законодателни промени дойдоха след възобновени обществени дебати, породени от жестоките убийства в село Сотиря и София.

Основните промени са свързани с убийци и изнасилвачи, които са направили самопризнания, да не получават възможност за намаляване на присъдите. Сега ако извършителят признае вината си, може да получи съкратен съдебен процес, както и намаляване на присъдата с 1/3.

Тази сутрин пред сградата на Народно събрание имаше протест на близки жертви на тежки престъпления. Исканията са свързани с това присъдите да не бъдат намалявани. Според потърпевшите подобна възможност нарушава правото на справедливост.

„Ние считаме, че предлаганото ограничаване на приложното поле на съкратеното съдебно следствие категорично трябва да бъде прието. Не по популистки съображения. Дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната е провеждането на наказателно производство в разумен, бърз срок, а другата – общественото чувство за справедливост“, заяви Цацаров.

Предложенията са общо четири и всички получиха подкрепа при гласуването. Първите три се припокриват, а техни вносители са депутати от БСП, ВМРО и „Воля“. Най-общо тяхното становище е, че даваната при съкратено производство възможност за редуциране на наказанието на престъпника е несправедлива. Според тях не следва справедливостта на наказанието да се жертва заради стремежа към ускорени срокове на съдебния процес.