Бил ли е дрогиран Георги Семерджиев при катастрофата? Драстично разминаване между експертизите

0
47
Полицаи конвоират Семерджиев в съда. Снимка: архив/24 часа

Едната е открила метаамфетамин в кръвта му, другата е отрицателна за синтетични наркотици, кокаин и лекарствени средства

В кръвта на Семерджиев е открит метамфетамин според заключението на токсико-химичната експертиза, изготвена от три вещи лица от Института по криминалистика.

Няма обаче данни за количеството наркотик, тъй като лабораторията не извършва такъв анализ, стана ясно по време на заседание по делото срещу Георги Семерджиев, подсъдим за катастрофата на 5 юли 2022 г. на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени.

Кръвната проба от Семержиев, която е различна от използваната при токсикохимичния анализ, е отрицателна за синтетични наркотици, кокаин и лекарствени средства. Това показва съдебно-химическата експертиза.

Тя е извършена от две вещи лица, които обясниха, че разликата в резултатите е вследствие чувствителността на използваните методи при двете експертизи.

Методите, с които е направена съдебно-химическата експертиза, показват положителна проба за наркотици, но при определена концентрация.

Заключение по експертизата показва, че 0.65 грама вещество, открито в табакера, е метамфетамин.

Съдът и страните по делото приеха и изводите от видеотехническа експертиза на записи на камерите, заснели катастрофата, както и на други видеозаписи от района.

На част от записите се вижда човек, който леко тича, накуцвайки с десния крак и без една обувка, посочи вещото лице.

Съдът даде указания на Семерджиев да застане с гръб към съдебния състав, който направи констатации, че две от татуировките по главата на подсъдимия и една на врата му наподобяват тези от кадрите по друга от видеотехническите експертизи.

ДНК експертизата на биологичен материал от натривка, взета от скоростния лост на автомобила на Семерджиев, показва, че взетата проба е от подсъдимия, както и че той е управлявал последно превозното средство, стана известно по време на заседанието./БТА