Бивш зам.-министър на разпит за аферата с детските тестове: Кацаров заложил ваксини по 8 лв. на едро, в аптеките са 3 лв.

0
279
Димитър Петров

По думите му е имало 4 проблема с обществените поръчки за COVID тестове за ученици

КПКОНПИ са се самосезирали от публикациите по темата с тестовете за ученици, заяви бившият заместник здравен министър Димитър Петров, който отива на разпит в КПКОНПИ.

Според него има няколко проблема. Защо тази процедура е разделена на 4. Четири процедури се обявяват за едно и също, като логиката е да се направи една и се направят седмични графици – колко тестове да се доставят първата, втората седмица и т.н., коментира той.

Вторият момент е защо това се ръководи от лице, което не е компетентно – началника на кабинета на здравния министър Лидия Чорбанова, попита той. Защо тя постоянно вика комисията, казва им какво да пишат, тази процедура трябва да се прави от „Обществени поръчки и здравен контрол“, който се ръководи от заместник-министъра д-р Александър Златанов, той е встрани и го няма никакъв в тази процедура.

По думите му третият проблем е защо първия път са били поставени условията, че втората фирма, която се яви, се позволи няколко дни да не подписва договор, след това да се забави още дни и да се провали доставката и половината ученици от първи до четвърти клас да не могат да тръгнат на училища. Аз още тогава призовах да се прекрати договорът и да се мине към следващата класирана фирма, каза Петров.

„Не е толкова проблемът в цените. Днес ми направи впечатление, г-н министърът твърди, че били ниски, защото били заложили 12 млн. за милион и половина тестове, пък били купили четири и половина. Като видях тази сума, аз малко се озадачих и ги питах откъде са измислили тази цена от 8 лева, като от аптеките същите тестове са 6-7 лева се купуват на дребно. Те паднаха на по 2,50-3,50 лева“, заяви освободеният преди време заместник здравен министър.

При втората процедура са променени условията за неустойки. Същественото е, че за големите ученици се забавиха две седмици тестовете, което забави тръгването им на училище.

По-рано от Антикорупционната комисия съобщиха, че е започнала проверка за закупуването на бързи антигенни тестове за ученици. От Министерството на здравеопазването излязоха малко по-късно с позиция, че процедурата е била безупречна.

„Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия – бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“, информираха по-рано от КПКОНПИ.