Британската агенция за борба с престъпността за аферата „Нексо“: Помагаме на българските власти

0
256
Обвиняемите по аферата "Нексо" - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов /от ляво на дясно/ Снимка: nexo.careers/Капитал

Киберпрестъпността надскача граници, затова международното сътрудничество е задължително, коментират от агенцията

Британската агенция за борба с престъпността (National Crime Agency, NCA) е потвърдила пред „Капитал“, че помага на българското следствие в разследването на криптокомпанията „Нексо“.

С уточнението, че не може да даде повече детайли и разпространението на такива може да се случва само от българските власти, говорител на NCA коментира на запитване на „Капитал“:

„Работим отблизо с българските власти, включително и Националната следствена служба (НСлС), за да се борим със сериозна и организирана престъпност. За да помогнем в това разследване, споделяме опит по отношение на начина на действие на групи, които се занимават с киберпрестъпност, предлагаме съвети и помощ при използването на инструменти и техники за прекратяване на този тип дейност. Киберпрестъпността надскача граници, затова международното сътрудничество е задължително.“

Кои са четиримата обвинени по аферата „Нексо“ според проучването на „Капитал?

Антони Тренчев е публичното лице на Nexo. Съосновател, съсобственик и изпълнителен директор на компанията, която е представена публично като проект в края на 2017 г. – по-малко от година след като престава да бъде народен представител от „Реформаторски блок“ в 43 Народно събрание, от квотата на „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева. Тренчев не се е появявал публично от претърсването на офиса на компанията насам, но при контакт с „Капитал“ в дните след акцията отрече напълно обвиненията.

Коста Кънчев е съсобственик и съосновател на Nexo. В LinkedIn профила си той е описан като председател на борда на директорите на Nexo, а в българския сайт на компанията – като управляващ партньор. В редица разговори с източници на „Капитал“ през последните две години Кънчев е описван като най-силния глас в Nexo и създателя на цялостната концепция на компанията. Между 2011 и 2021 г. Кънчев е член на борда на директорите на компанията за бързи кредити „Кредисимо“, като в LinkedIn той се е отбелязал като съосновател още от 2007 г. Между септември 2019 и декември 2021 г. той е и управител на българското дружество на Nexo „Ен Ди Ес“ заедно с Антони Тренчев и Калин Методиев. След това управители стават оперативният директор Траян Николов и финансовият директор Надежда Кръстева.

Калин Методиев е представен като управляващ партньор и съосновател на Nexo на българския сайт на компанията. Методиев невинаги е бил определян като съосновател – първоначално като такива се представят само Антони Тренчев, Коста Кънчев и Георги Шулев. Последният си тръгва от компанията през 2019 г. и започва съдебна битка срещу бившите си съдружници. Преди да стане част от Nexo, Методиев е директор във финансовата група „Карол“. Председател на управителния съвет на CFA обществото в България – клуб на сертифицираните финансови анализатори.

Траян Николов е продуктов и оперативен директор в Nexo. Той е и един от двамата управители на българското дружество „Ен Ди Ес“. Част от компанията от 2020 г. насам, като преди това, между 2011 и 2020 г., е работил в базираната в Нидерландия PayU, компания за онлайн разплащания, собственост на южноафриканския холдинг Naspers. Единственият от обвинените, който не е бил част от компанията през цялото време, в което българското обвинение ги счита за организирана престъпна група – 2018 до 2023 г.

Кънчев и Тренчев се издирват от следствието, а Николов и Методиев обжалват гаранциите си от 1 млн. лева пред съда.