Четирима от ВСС внесоха ново искане за отстраняване на Гешев

0
54
Снимка: архив

Този път е за „политическия боклук“

На 22 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Предложението е подписано от четирима представители на колегията Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Това е второто искане на Прокурорската колегия. Първото бе депозирано на 12 май и бе подписано от шестима прокурори – Георги Кузманов, Огнян Дамянов (прокурорска колегия), Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова (квота на Народното събрание.

Като мотив са посочени действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот.

В понеделник главният прокурор в изявление пред медиите заяви, че „това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук“.