МВР: От началото на годината България е върнала общо 114 нелегални мигранти

0
21
Снимка: архив

В специализираните домове за временно настаняване към дирекцията са настанени 158 незаконно пребиваващи граждани на трети страни

От началото на тази година до днес България е върнала на трети страни общо 114 граждани, незаконно пребиваващи на територията на страната ни, съобщават от дирекция „Миграция“ на МВР.

Сравнено със същия период на миналата година, когато върнатите са наброявали 31 чужденци, дирекция „Миграция“ отчита изключителен ръст от 267 процента. От 1 януари до 14 февруари т.г. в Специализираните домове за временно настаняване към дирекцията са настанени 158 незаконно пребиваващи граждани на трети страни – за същия период миналата година те са наброявали 242 души.

Анализът показва, че постигнатият значителен ръст се дължи на предприетото през последните месеци на 2023 г. успешно изпълнение на пилотен проект на България и ЕК за превенция на незаконните пристигания и укрепване на граничното управление и управление на миграцията. Отчита се и по-нисък миграционен натиск в страната.

Дирекция „Миграция“ уточнява, че за цялата минала година (1 януари – 31 декември 2023) са върнати общо 566 незаконно пребиваващи граждани на трети страни – 221 от тях са върнати принудително; 238 – по споразумения за реадмисия; 46 – с издадени решения за връщане със собствени средства; 35 – със съдействието на Международната организация по миграция, а 26 са напуснали страната ни доброволно през наложено решение за връщане.