Окончателно: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

0
31
Севделина Арнаудова Снимка: фейсбук

Магистратите от Административния съд-София-град потвърдиха решението на Софийския районен съд

Арестът на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен. Това се вижда от решение по делото на Административния съд – София-град (АССГ) от 28 октомври т.г.., с което магистратите потвърждават решението на Софийския районен съд, че арестът на Арнаудова е незаконен.

АССГ е втора инстанция в процеса, заведен от Арнаудова срещу заповедта, с която МВР я задържа за 24 часа.

Според тричленния състав с председател Доброслав Руков разпореденото задържане не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност.

Като правно основание за издаването на заповедта за задържане е посочена нормата за неотложност от  Закона за МВР, отбелязват магистратите.

И допълват, че тази норма регламентира  правомощието на полицейските органи да задържат за срок не по-дълъг от 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление

В заповедта за задържането за Арнаудова обаче  нямало описание на фактическата обстановка, а само локонично бил посочен номерът на досъдебно производство и на план. И буквално бил преписна текстът на чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК. Това е текстът за изнудване, извършено от група с участието на длъжностно лице.