Полицаи арестуваха двама крадци, обирали украински бежанци

0
58
Част от откраднатата валута, собственост на 31-годишна украинка. Снимка: МВР

От последната жертва задигнали 30 000 долара

Полицията в Бургас арестува двама крадци на 49 и 50 г., задигнали 30 000 долара и 10 000 украински гривни от квартирата на 31-годишна украинка в Бургас. 49-годишният е от Перник, а съучастникът му от Несебър, уточни говорителят на полицията Цветелина Рандева, цитирана от „24 часа“.

Крадците проникнали в жилището на 1-ия етаж в бл. 196 в к-с „Изгрев“, обитавано от 31-годишна украинска гражданка с предоставена временна закрила. Валутата била съхранявана в скрин в спалнята на жилището. Ударът е извършен във времето от 12 до 14.10 ч на 21 април.

След това двамата мъже се укрили в комплекс от затворен тип, разположен на територията на Несебър. Те обаче оставили следи, по които бургаските криминалисти стигнали до тях.

При претърсвания на жилищата им полицаите попаднали на интересна гледка – в стените и в луфтове на касите на вратите открили множество златни накити, колекционерски монети, мобилни телефони, часовници, специализирана електронна техника, технически инструменти и заготовки за преодоляване на заключващите устройства на вратите, както и големи парични суми в щатски долари и украински гривни.

Установено е, че двамата криминално проявени мъже извършвали домови кражби от жилища, разположени както в Бургас, така и в областта, обитавани предимно от украински граждани.

Несебърлията набирал информация за набелязаните жилища, извършвал наблюдение, като подробно проучвал района и навиците на обитателите. Впоследствие заедно с перничанина реализирали кражбите, като основно търсели бързо конвертируеми вещи – златни ценности и парични суми, каза директорът на ОД МВР ст. комисар Калоян Калоянов.

При извършване на кражбата ролите на двамата мъже били ясно определени – несебърлията наблюдавал района и играел ролята на „отцепка“, а перничанинът извършвал проникването в жилищата чрез използване на специализирани технически инструменти.

С прокурорско постановление срокът на задържането на двамата е удължен на 72 часа. Предстои внасяне на искания за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на двамата продължава.