Съдът остави в ареста обвиняемия за убийството на Женския пазар

0
48
Полицаи конвоират Константин Дамов в съда. Снимка: Труд

Мотивът е, че може да извърши ново престъпление, ако е на свобода

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста 62-годишния Константин Дамов, който е обвинен в умишленото убийство на своя съсед Иво Андреев на 11 ноември 2022 г. в кооперация на Женския пазар в София.

Защитата му поиска по-лека мярка – „домашен арест с проследяваща гривна”, посочвайки като мотив влошеното му здравословно състояние – сърдечни проблеми, нарушено кръвно налягане и проблеми с дишането.

Съдът обаче се съгласи с тезата на прокурора по делото, че доказателствата към момента сочат, че е извършено умишлено убийство.

Три пъти досега магистратите отхвърлиха исканията на защитата за по-лека мярка с мотивите, че обвиняемият е агресивен и има опасност да извърши нови престъпления. Днес за четвърти път съдът не уважи искането за по-лека мярка.

41-годишният Иво Андреев беше убит заради спор за монтиране на допълнителна врата в кооперацията до Женския пазар след междусъседска война, продължила няколко години.

62-годишният Дамов е бивш военен и е застрелял своя съсед от упор с пистолет в корема и главата пред очите на жената, с която Иво е живеел на семейни начала – Надя.

Приятелката на убития, която е и майка на двете му деца, твърди, че след като убил Иво, обвиняемият Константин Дамов ѝ казал, че тя е следващата. Посочи и друг случай на агресия от страна на обвиняемия. Разказа, че когато била бременна в 4-ия месец Дамов я ритнал в корема.