Съдът върна на прокуратурата делото срещу двамата полицаи, ескортирали Димитър Любенов преди катастрофата на Околовръстното шосе

0
114
Полицайката Буба, снимана в чалготека. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Уволнените униформени са с мярка за неотклонение „подписка“

Софийският градски съд връща на прокуратурата делото срещу двамата полицаи, обвинени, че са ескортирали Димитър Любенов преди фаталната катастрофа на Околовръстното шосе, предава БТВ.

Катастрофата на Околовръстното шосе стана в края на септември. Тогава френски гражданин загина, а съпругата му беше тежко ранена. Шофьорът на мощния спортен автомобил, причинил катастрофата е 39-годишният Димитър Любенов.

Зад волана той е седнал пиян и дрогиран, показаха тогава тестовете. Като в момента на сблъсъка той е карал със 175 км/час при разрешени 80 км/час. По данни на разследващите, двамата полицаи са взели от Любенов подкуп от 200 лева, за да го ескортират те.

Съдът е констатирал нарушение във внесения обвинителен акт.  От държавното обвинение твърдят,  че единият униформен Г. М. е приел предложение за облага, като не е изпълнил служебните си задължения и не е докладвал, че Любенов шофира след употребата на алкохол.

Според съдът обаче формулираното обвинение е в противоречие със „заявените факти и обстоятелства, в обстоятелствената част на обвинителния акт, където са направени твърдения за извършени действия“.

„Налице, е противоречие в така заявеното фактическо обвинение и правно такова.“, пише още в мотивите си Софийският градски съд.

Освен това според съда има и неяснота по въпроса, свързан с твърдението, че подсъдимият е приел предложение за облага „за да извърши друго престъпление, във връзка със службата си“. И още – и за двамата обвиняеми – Г. М. и Л. Г. се твърди,  че в съучастие, като съизвършители, не са изпълнили служебните си задължения.

„Твърди се, от обвинението, че посочените действия са с цел, да се набави имотна облага на подсъдимия М. – да бъде „почерпен“ с 200 лева и от деянието се сочи, че са настъпили значителни вредни последици“, пише в мотивите си съдът.
„Същественото, което се съдържа и се приема като пропуск в обвинителната теза, е отсъствието на твърдения, от страна на обвинителната власт, а именно – конкретизация кога, е следвало да бъдат предприети твърдените действия, от които подсъдимите са се въздържали и са бездействали.“, добавят магистратите.

Конкретно за полицайката съдът констатира, че „изложението на фактите в обстоятелствената част спрямо нея, е изключително пестеливо и то се свежда до две изречения, в които поведението ѝ, е фиксирано чрез повторение на извършените от подсъдимия М. действия.“

Така делото се връща на прокуратурата. А през този период двамата униформени са с мярка за неотклонение – подписка.