Спецпрокуратурата отказа да разследва главния прокурор по искане на Рашков

0
130
Снимка: архив

Приключи проверката

Приключи проверката на Специализираната прокуратурата по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщава Нова телевизия.

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев посочи, че е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор по проверката е установил, че няма данни за извършено престъпление от страна на обвинител №1.

Копие от постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство е било изпратено и до МВР министъра. Към момента не е постъпвала жалба от негова страна заради отказа, за да се извърши инстанционен контрол.

При проверката са били снети обяснения от магистрати към спецпрокуратурата и служители на дирекция „Публична комуникация“ към админстрацията на главния прокурор. Събрани са били и съответните документи.

През юли служебният вътрешен министър Бойко Рашков изпрати до Националната следствена служба сигнал, с който искаше разследване на главния прокурор Иван Гешев. Оттам обаче препратиха сигнала до спецпрокуратурата.

Сред аргументите за искането на Рашков беше избирателното публикуване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.