Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация бе отнет след сигнал на Рашков

0
271
Сотир Цацаров

10 дни преди да подаде оставка, шефът на антикорупционната комисия уведомил Радев и парламентарните групи

„Причината за отнемането на допуска ми до класифицирана информация е „ЦУМгейт“. Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще защитавам името си по един друг начин“. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване в парламентарната антикорупционна комисия. Той е поканен да отговаря на депутатски въпроси, ще бъде обсъдена и ефективността на КПКОНПИ.

„Не може аз да съм обвиняван за всички неудачи в тази държава. В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и това кой е виновен за всички неуспехи и всички неудачи и неуспехи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки има достойнство, степента на моето е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван, че някой не е направил нещо. Не съм със самосазнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения“, заяви Цацаров.

„В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на две-три-четири имена в тази държава, коментирам само моето име, за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и мой колега сме виновни за какво ли не“, каза още той.

На 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.

Цацаров съобщи, че е уведомил 10 дни преди това президента Радев и шефовете на парламентарни групи, че ще подаде оставка.

„Готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми бъдат поставени. С ваши две писма са изискани данни и иформация за работата на комисията. Първото касае данни относно производствата, свързани с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. А второто – пак данни за отнемане на незаконно придобито имущество за период от 2013 г. досега”, заяви Цацаров в началото на изслушването.

„На първото е отговорено с известно закъснение поради изключителния обем информация, които се изисква. Отговорът е пред вас. Във второто – бяхте поставили 3-дневен срок, но отговорихме, че той няма как да бъде спазен, защото е невъзможно този обем да бъде събран, при положение че беше изпратено в петък“, посоци Цацаров.

Той подчерта, че закъснението не се дължи на проява на неуважение, а на невъзможност да се предостави този обем в очаквания срок.

„Постарали сме се да предоставим цялата налична информация, която имаме. Пълният обем ще бъде представен в отчетния доклад, ако НС ми даде възможност да го предоставя“, добави Сотир Цацаров.

„80% от сигналите касаят ситуации в общински съвети. Т.е. те се подават в много случаи по отношение на конфликт на интереси на общински съветници. В много случаи авторите са именно общински съветници”, отбеляза той.