Атаките на засегнати от действията на прокуратурата кръгове мотивирали Гешев

0
61
полиция
Иван Гешев

Увереност ми дават опитът ми като магистрат и ръководител и доверието на колегите, каза кандидатът за главен прокурор пред ВСС

Дългогодишият ми опит като магистрат и като ръководител ми, както и доверието и подкрепата на прокурорската колегия и на колегите ми ми дадоха увереност да се кандидатирам за поста главен прокурор, обясни мотивацията си пред членовете на Висшия съдебен съветВСС/ Иван Гешев.  Съветът изслушва кандидатът и трябва да реши да го избере за главен прокурор.

Време е прокуратурата сама да поеме отговорност за собственото си управление, посочи Гешев. Ако бъде избран, той ще е първият прокурор на поста в новата ни история.

В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс, те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагането на закона. Не приемам те да се опитват да ми кажат кое истина и кое не е истина, да не ми дават да възможност да изложа собственото си мнение и да ми налагат своето, да се опитват да всяват страх с това, че ще се събудиш и ще видиш поредната компроматна статия, в която ще атакуват тебе, семейството ти, колегите и приятелите ти.  Да се откажа при тази безпрецедентна атака, означава едно – да покажа, че ме е страх, и да предам доверието, което колегите ми са гласували, заяви Гешев.

Не мога да забраня, няма да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение, но не уважавам това да ми се казва на мене какво трябва да мисля, допълни той.

Има политически атаки към част от съдебната власт и тези атаки дългогодишно, бавно и постепенно уронват престижа не само на прокуратурата а и на цялата съдебна власт, смята зам. главният прокурор, който определи концепцията си не като научен текст, а като текст с практическа насоченост.

Гешев има стаж над 23 г., бил е следовател, прокурор в районната, градската и специализираната прокуратура, ръководител на спецпрокуратурата и зам. главен прокурор. Няма данни за дисциплинарни или наказателни производства срещу него, ползва се с уважението на колегите си, решавал е преписки и дела с голяма фактическа и правна сложност, получавал е много добри оценки за работата си, добре работи в екип, посочи преди това Даниела Машева, председател на Комисията по атестиране и конкурси, която е изготвила доклада за професионалните качества на Гешев.

Той притежава необходимите нравствени качества, за да заеме поста главен прокурор, обобщи доклада на Комисията по етика нейният председател Георги Кузманов.

В началото на заседанието правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че във ВСС са постъпили 73 становища в подкрепа на кандидатурата на Гешев, в 12 има несъгласие с издигнатата кандидатура или искане за прекратяване на процедурата.