ВСС реши: Допустимо е предсрочното освобождаване на главния прокурор

0
88
Снимка: архив

Това бе решено с 14 гласа „За“ и 4 „против“ от кадровиците на съдебната система

С 14 гласа „за“ и 4 „против“, без участието на главния прокурор, Висшият съдебен съвет прие, че е допустимо искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

То е по предложение на шестима члена на Прокурорската колегия и се отнася за тежко нарушение на служебните задължения.

Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

Главният прокурор Иван Гешев започна своето изказване с искане на отвод на шестте членове на ВСС, които са внесли за неговото предсрочно освобождаване.

„В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС“, заяви още Гешев.

Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание. Крум Зарков пък отвърна: „Времето на закритото свърши.“

От шестимата внесли искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод. Към момента Огнян Дамянов, който не присъства на заседанието поради лични причини, все още не е изразил становище.

Предстои изслушване на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба. Повод за изслушването е сигналът, който Сарафов подаде срещу Гешев за това, че главният прокурор е направил незаконен запис на свой разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев.

В хода на дебатите стана ясно, че шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, поискали предсрочното освобождаване на главния прокурор, са получили призовки да се явят пред прокуратурата.

Една от получилите такава призовка Гергана Мутафова попита дали във Върховната касационна прокуратура е образувано досъдебно производство по глава първа от Наказателния кодекс – за престъпление срещу републиката, вредителство, диверсия и други престъпления срещу държавата.

Тя каза, че в медиите има информация, която касае членовете на Прокурорската колегия „заради призовките, които получаваме да се явим в прокуратурата“. Освен това попита как ВКС се е самосезирал.

Гешев заяви, че е в отпуск и членовете на колегията могат да получат цялата информация в рамките на процедурата пред ВСС и документите от прокуратурата ще бъдат приложени официално.

„Не ми е известен предметът за проверката, но при разпита ми не съм питан за вредителство, за диверсия. Предполагам, че най-вероятно не е с такъв предмет проверката. А защо вие сте получили призовки и за какво – това е преценка на всеки наблюдаващ прокурор“, каза главният прокурор.

С 4 гласа „за“ и 13 „против“ бе решено, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и останалите заместници на главният прокурор няма да бъдат изслушани по повод записа на г-н Стоев.