Взрив в оръжейни складове на Емилиян Гебрев край Карнобат

0
180
Емилиян Гебрев

Няма пострадали

Два взрива избухнаха рано тази сутрин след пожар в складова база за боеприпаси в Карнобат. Няма пострадали при експлозиите. Районът е отцепен. Това е станало около 3:30 часа тази сутрин. Обектът се намира в местността „Чобан дере“ край Карнобат, съобщи говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева, цитирана от БТА.

След подадения сигнал към мястото на инцидента се е отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи, които заявили, че в района има и други складове за съхранение на боеприпаси. Междувременно от обекта, обезопасен със стабилна ограда и отдалечен от другите три склада с боеприпаси, започнали да се чуват гърмежи. Последният от тях е бил около 5:00 часа тази сутрин.

Районът своевременно е отцепен от полицейски служители на Районно управление „Полиция“ – Карнобат, които са констатирали, че от пожара няма пострадали хора и не са засегнати други постройки.

Складовете са на „Емко“, собственост на оръжейния производител и търговец Емилиян Гебрев. Площта им е около 220 декара, предаде bTV.

Оглед на местопроизшествието ще се извърши след цялостно затихване на пожара, както и след изтичане на срок от 72 часа от последния гърмеж, чут около 05.00 ч. днес.

„Към момента има само тлеене на определени огнища на мястото. Пожарната чака 2 дрона, които ще огледат мястото отгоре“, каза зам.-кметът на града Стефка Иванова.

„Какво точно е станало – това е в компетенцията на разследващите органи. Съгласно правилата, по-рано от 24 часа никой няма достъп до мястото, където се е случило. Това са складове, в които се съхраняват боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост, на които не е решена съдбата – дали да бъдат унищожени или преработени“, каза оръжейният производител Емилиян Гебрев.

По информация от кмета на Карнобат Георги Димитров това е първият подобен инцидент в тези складове.

Точно преди 10 години – на 5 юни 2012 г., взрив в складова база за утилизация на боеприпаси на Петолъчката взе жертви, имаше и десетки ранени.