Съветник на президента се оплаква, че главният секретар го изнудва, Радев го уволнява за три дни

0
187
Димитър Стоянов

В прокуратурата се води разследване за прикрития скандал от 2018 г. с участието на Димитър Стоянов, известен като Митко Есемеса

Офицерска битка между двама ключови съветници на президента Румен Радев завършва с досъдебно производство в прокуратурата, заведено на неизвестно коя дата през 2018 г. Никой обаче извън “Дондуков” 2 не научава за скандала, пише „24 часа“, цитиран от DarikNews.

За историята, в която има и сюжет за изнудвате с едни “200 хиляди лв.”, спечелени от тотото, до ден-днешен няма съобщение нито от президентството, нито от държавното обвинение, което разследва случая. Оказва се, че екипът на държавния глава преминава през истинска турбуленция, много преди да избухне скандалът с чат приятелството между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Герои в стаявания досега скандал са главният секретар на президентството Димитър Стоянов, прочул се след записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за
армията и популярен като Митко Есемеса, и Илиан Алипиев – бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев.

Изненадващата поява на Алипиев в понеделник в 11 часа на разпит в сградата на следствената служба към Софийската градска прокуратура на ул. “Съборна” 7 провокира “24 часа” да зададе официално въпроси на обвинението и президентството. Бившият съветник по отбраната и сигурността остана при следователите час и половина. На излизане той обясни, че подписал декларация да не издава информация от разследването. Най-вероятно обаче сигналът, по който е образувано досъдебното производство, е бил подаден от самия него.

На 27 март 2018 г. Алипиев пише докладна до президента, с която го сезира, че Димитър Стоянов – негов пряк началник, му оказва натиск. Още същия ден, в който получава докладната, Радев прави очна ставка между двамата и ги уверява, че ще изясни случая. Решението на президента е повече от светкавично – само 3 дни по-късно – на 30 март 2018 г., съветникът по сигурността Илиан Алипиев е освободен с указ.