„Аз съм Габрово“-поредна серия от добре режисиран филм

Търсете сценаристите

0
1221
габрово
Ти Габрово ли си ?

Предлагат ни римейк на Катуница, Захарна Фабрика, Гърмен, Асеновград, Раднево и..

Стефан Ташев

Аз съм Габрово. Буквално. Габрово е един от избирателните ми райони. А в Габрово три примитивни животни, обитатели на циганската махала, почти убиха от бой служител в магазин. Без повод. Ей така, за забавление. Животните трябва да бъдат строго осъдени. За довършен опит за убийство. Циганската махала в Габрово трябва да бъде разрушена. Това написа във Фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки на 10 април. Тогава започнаха протестите в Габрово.

Не можем да виним Джамбазки, човекът си прави предизборна кампания. Обаче събитията в Града на Рачо Ковача-протести, сблъсъци с полицията, палежи на цигански къщи и маскирани биячи си приличат като две капки вода с други такива антицигански протести в страната.

И те са като сериал от добре режисиран филм. Който ни се поднася винаги преди избори. Режисьорите не променят сценария, само статистите, масовката и декорите-днес е Габрово, вчера бяха Катуница, Асеновград, София (Орландовци и Захарна фабрика), Раднево, Гърмен, Кюстендил, Войводиново.

Ето снимки от всички тези протести, за да се убедите колко си приличат с габровския.

габрово
Захарна фабрика 2005 година.
габрово
Асеновград 2017 година
габрово
Гърмен 2014 година
габрово
Катуница 2011 година
габрово
София 2011 година
габрово
Орландовци 2015 година
габрово
Раднево 2016 година
габрово
Войводиново 2018 година
габрово
Протестът в Габрово СНИМКА : БИ ТИ ВИ

Сценарият

Всичко тръгва от криминални деяния-обикновено сблъсъци, сбивания по битови поводи. Изключениято бяха две-Софийският квартал „Захарна фабрика“ през пролетта на 2005 година (Точно месец преди парламентарните избори на 25 юни) и Катуница (в началото на предизборната кампания за президентския и местния вот през 2011 година), когато бяха убити хора. В „Захарна фабрика“ при масов бой между цигани и българи бе убит с нож проф. Станимир Калоянов, а в Катуница две момчета-Ангел Петров и приятелят му Павел Толев.

Останалите са по битови поводи: Едните обидили другите, последвал сблъсък, бой с пострадали. Това се забравя и се вади етническата карта-“спонтанни протести“, в които истински недоволните местни хора след един ден се оказват в малцинство. За сметка на неизвестни и незнайно откъде появили се „шпиц команди“, остригани нула номер силоваци, с маски, боксове, бухалки, ножове. Пристигат рокери и футболни агитки. На първа линия са патриоти от всякакви калибри. Те бързат да берат политическите плодове, които са посели от телевизионните екрани.

Лозунгите: Циганите на сапун, Да спасим България от циганите, България над всичко.

Властите реагират както могат-бутат някакви къщи в гетата, „успокояват напрежението“, падат глави на полицейски началници, започват някакви проверки, разследвания и т.н. След 10 дни всичко е забравено. Например във Войводиново-преди месец бурни протести за пребит командос, бутане на къщи, сблъсъци. Биячите се признаха за виновни, получиха условни присъди и се изнизаха тихомълком. Недоволните направиха опит за протест, обаче не им се получи. Избягалите цигани от местното гето си се прибраха по къщите. И всичко утихна, Войводиново вече не е интересно. Сега е Габрово.

Сюжетът

Сюжетът на тези протести е лесен за писане. Предпоставки за сблъсъци, които прерастват в националистически изстъпления колкото искаш. Първо е бездействието на институциите и властите-държавни, общински, към огромния проблем с циганите в страната.

В него няма само добри и лоши. От една страна са циганите, които живеят по собствени правила и закони, капсулирани в гета. Те могат свободно да се заселват където си поискат, да не учат, да не желаят да се интегрират в обществото, а да смятат, че държавата, тоест всички останали, са им длъжни. Вече израснаха няколко поколения цигани, които знаят, че могат да си живеят на социални помощи, детски надбавки и инвалидни пенсии, без да полагат никакви усилия.

Но не само те са виновни затова. Така ги научиха политиците, за които те са „електорат“ за избори. Всички „ромски включвания“ включиха в сметките на фондации и отделни лица по няколко милиона лева.

От друга страна са останалите (абсурдни са обясненията по телевизиите че има конфликт между българи и роми, всички сме български граждани), които честно да си признаем, искат да са като циганите. Да получават без усилия пари и да не плащат нищо.

Властите замитат проблема, който обаче вместо да се реши се задълбочава. Расте пропастта между цигани и останалите български граждани. И неизменно се стига до сблъсъци.

Това може да се илюстрира най-точно с фамилията цигани „слепци“ от Долни Дъбник.

Двама братя, които по ТЕЛК и документи се водят със 100% слепота карат последни модели на „Ауди“ и „Мерцедес“. „Инвалидите“ живеят в луксозни палати. Интересно как са си вадили шофьорските книжки в полицията ? Спирал ли ги е полицай, който да провери как напълно слепи хора карат луксозни автомобили? Та те са за „Гинес“ направо.

Данъчните служби да ли са се поинтересували с какви пари са изградени палатите на „инвалидите“ ?

Това е като при т.нар. Цар Киро в Катуница. Трябваше да загинат две млади момчета и протестиращите да запалят палатите му (също като в Габрово), за да се събуди държавата. И се оказа, че царят е гол-прави нелегален алкохол, не е платил и лев данък, къщите му са незаконни и още и още. Това,което знаеха и пеленачетата от Катуница.

Медийните спекулации и лъжите за „ромска престъпност“

И ние, медиите, имаме вина за тази ситуация. Защо ? Ето защо.

Днес Българското национално радио-БНР през половин час съобщава за готвения масов протест довечера в Габрово. Това покана ли е, организация ли е ? Това ли е работата на държавната медия, издържана с нашите данъци ?

Още през 2011 година след събитията в Катуница и последвалата антициганска вълна в страната, се разгоря дебат за ролята на медиите. Ето един въпрос с повишена трудност. Дали клипът с боя в магазина не провокира последвалите събития в Габрово. Несъмнено да. Можем да се обзаложим, че ако той не бе пуснат в големите телевизии протести нямаше да има. В клипа се вижда тумба зяпачи, които гледа безучастно побоя над продавача. Които с намесата си можеха да го спрат още в началото. Хайде на бас, че тези хора са били на първа линия на протеста.

Сутрешен блок“-“жива връзка“ от Габрово. На кадрите се виждат стоящи мирно хора в центъра на града. Когато обаче камерата се насочва към тях тълпата оживява, става агресивна и тръгва към полицаите. Не съм аз човекът, който ще съди колегите. Но всеки може сам да си направи изводите.

В студията от години дефилират „експерти“, които ни обясняват за „ромската престъпност“. Това е една голяма лъжа. МВР не води такава статистика. Иначе щеше да бъде заринато от дела на правозащитници, НПО-та и всякакви „ромски“ организации. Нямаше да му стигне бюджета да изплаща обезщетения. Престъпността няма цвят, нито етническа принадлежност.

Защо Габрово ?

В сценарияя при Габрово има известни разлики. Градът няма нищо общо със Столипиново например. Напротив. По данни на Центъра за междуетническа толерантност „Амалипе“ Габрово е един от градовете с най-малко роми. Според преброяването от 2011 г. едва 343 от общо 55387 живеещи в града се определят като роми.

Дори към тях да добавим част от самоопределилите се като турци 473 граждани, това не променя факта, че от сто габровци само един е от ромски произход. Налице е и фактът, че в Габрово НЯМА ромска махала. Представителите на общността живеят в различни части на града, като няма голямо струпване, подобно на други градове. Част от семействата са настанени в общински жилища – също в различни части на града“, пишат от „Амалипе“ по повод сблъсъците.

Спонтанните“ протести в Габрово са организирани и обслужват определени политически сили. Всеки може да се сети кои. Искат се оставки, прави се опит да се извлече максимума от едно сбиване в магазин. Затова помагат и мудните действия на полицията в първите дни.

И тук не става дума само за пускането на биячите от ареста. По-скоро за действията на униформените след това. Срещу протестиращите бяха пратени полицаи без защитни средства, малко на брой. Обясненията, че не са очаквали такъв протест, са нелепи. Работата на полицията е основно превенция. Тя трябва да знае какво се готви и кой ще използва недоволството на габровци.

Втората вечер, въпреки присъствието на жандармерия и подкрепления от Ловеч и Велико Търново, униформените допуснаха шпицкоманди да стигнат до ромските къщи и да ги запалят и рушат. Имаше сблъсъци с пострадали полицаи и репортери. Едва снощи жандармерията успя да овладее протеста с КПП-та и предварителни проверки. Малко бавно. Това също налива вода в мелницата на сценаристите.

Кои са те ? Търсете ги. Те рано или късно ще „лъснат“.