Оперетата “подслушване на опозицията” цели обезглавяване на службите

0
2141
Подслушването е кьорфишек

Кой уплаши Бойко Рашков, че бърза толкова ?

Тодор Александров

От вчера сценарият “Втори мандат на Румен Радев” влезе в нова фаза. Отечественофронтовецът Атанас Атанасов “вдигна топката” на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков, който трябваше да забие поредния пирон в ковчега на Бойко Борисов и ГЕРБ. Как се справи Рашков ще научите малко по-долу.

Топката бе “подслушване на 32-ма опозиционни лидери от ДБ, Мутрите и партията на Слави Трифонов” от нова година до изборите на 4 април 2021 година.

Топката бе подадена от Атанасов и на избрани медии, раздухана във Фейсбук и дори коментирана от “експерта по национална сигурност” Иво Мирчев, който заяви, че в ДБ знаели от 10 дни, че са били подслушвани.

Новият Шиши не заслужава дори да се коментира, но ще обърнем внимание на невежеството, дали умишлено или не, на бившия директор на НСС, секретар на МВР, депутат и шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Атанас Атанасов.

След като хвърля такива “бомби” за подслушване от нова година до 4 април, тоест малко повече от четири месеца, шефът на ДСБ трябва да обясни по какъв закон може да се извърши такова използване на специални разузнавателни средства-СРС ? Според Закона за СРС срокът на прилагането им е 20 дни в случаите описани в чл. 12 а именно:

1. лица, за които са получени данни и има основание да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежко умишлено престъпление от изброените по чл. 3, ал. 1;

2. лица, за чиито действия са получени данни и има основание да се предполага, че се използват от лица по т. 1, без да им е известен престъпният характер на извършваната дейност;

3. лица и обекти, свързани с националната сигурност;

4. обекти за установяване самоличността на лицата по т. 1 или 2.

Или 2 години ако престъплението е по отношение на дейности, свързани със защитата на националната сигурност в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс, или казано по-просто шпионаж.

Къде се вмества тогава използване на СРС срещу опозиционери в рамките на четири месеца ?

На обикновения зрител, читател, слушател се хвърлят димки-”подслушване”, “следене”, “българският Уотъргейт”, защото кукловодите знаят, че хората не разбират, а и не е тяхна работа да разбират, технологията и начините на използване на СРС-та.

Мантрите радват ухото на сценаристите, кукловодите и любителите на шпионски романи. Но истината е малко по-различна.

Вчера Атанасов заяви, че 32-мата опозиционери, нещо като Петимата от РМС, са подслушвани от Дирекция “Вътрешна сигурност”-МВР и ГДБОП.

Атанас Атанасов

Вицепремиерът и министър Бойко Рашков, който е напълно наясно с технологията, прилагането и използването на СРС, защото той създаде и ръководи Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства, дообогати сценария с нощни включвания. И леко го допълни, но с малки издънки.

Първо в Пловдив каза, че не е работа на вътрешния министър да разследва подслушване на политици, а трябва бившата му служба да каже. Но посред нощ пред БТА Рашков се “поправи” и заяви, че ДА, подслушвани са политици и му казали, че в ДАНС крият и заличават документи. Кой коригира и насочи в друга посока мислите на вицепремиера остава да гадаем.

В хода на днешния ден Рашков дозаплете интригата като заяви, че бил подслушван и служебният премиер Стефан Янев (Затова малко по-долу).

Можем да се хванем на бас, че тези дни Рашков ще се сети, че и Румен Радев също е подслушван от “мракобесието”. За да допълни сценарият “Втори мандат за президента”.

Бойко Рашков

Какви доказателства в подкрепа на тези твърдения предостави юристът, бивш директор на Национална следствена служба и преподавател по право д-р Бойко Рашков ? Никакви. Но друго е когато вицепремиерът и вътрешен министър заяви, че е “подслушван премиера”. Нали ?

За незапознатата публика ще обясним как тези голи твърдения, заедно с глупостите на Атанас Атанасов, не отговарят на истината. Като оставим настрани шпионските романи от времето на Студената война, приказките “една жена каза”, “кетчъри” и политическата пропаганда, предназначена за предстоящите избори.

Как и кога се прилага СРС ? Първо в службите, които имат право да ИСКАТ подслушване, следене и други способи, трябва да има получен сигнал за обект, върху който трябва да се прилагат тези способи.

След това трябва да се събере информация за този обект, която после да се приложи в искането за използване на СРС.

Да поясним на аудиторията, че от 2014 година МВР, включително ГДБОП и “Вътрешна сигурност”, не подслушва и не използва други СРС-та.

Мнозинството на БСП и ДПС в тогавашния парламент, обединено около правителството на Орешарски, промени Закона за СРС, извади от МВР дирекция “Технически операции” и направи от нея Държавна Агенция “Технически операции”-ДАТО, подчинена на Министерски съвет. За неин шеф тогава бе назначен Цветан Китов, който заема поста и до днес.

По силата на промените в Закона за СРС вътрешният министър не подписва искания за следене и подслушване, а главният секретар на МВР. Министърът може и да не знае дори за СРС-та. И не е длъжен.

След събиране на данните за евентуалния обект на СРС се подготвя мотивирано искане до съда. Едва след като се получи съдебно разрешение, заявката се внася в ДАТО, където отново подлежи на контрол и се подписва от директора или заместник-директора на агенцията. И едва тогава започва използването на СРС. Извън ДАТО, според промяна в Закона, единствено в ДАНС има изнесен акаунт за използване на СРС, но технологията като с ДАТО е същата.

При главния секретар е и секретната книга, където се вписват исканията и разрешенията за използване на СРС от различните служби в МВР. Същата документация трябва да я има и в ДАТО и в ДАНС.

Така, че вицепремиерът Рашков, известен юрист по Наказателно право, може спокойно да поиска от ДАТО секретната книга за прилагането на СРС. Или от зам.-главният секретар, който остана след уволнението на титуляра.

Освен това специализираните машини за подслушване са програмирани с памет, а отделно от това за всеки обект на СРС се задава точно определеният срок за използването му. Най-често 20 дни. След приключването му машината се самоизключва.

Така, че това също може лесно да се провери. Вместо това си играем на шпиони.

Това Рашков може да го свърши за два часа с три телефонни разговора. И да излезе и да обяви подслушвани са тези и тези, с разрешение на този или онзи съд. Защо не го прави ?

Защо не каже КОЙ СЪД И СЪДИЯ е разрешил подслушването на Флагмана на съдебната реформа Христо Иванов, любимец на Лозан Панов,Съюза на съдиите и адвокатската колегия. Защото без съдебно разрешение това няма как да стане. НЯМА КАК.

Пак се връщаме към твърденията на Атанасов, че Дирекция “Вътрешна сигурност”-МВР е подслушвала политици. ДВС е специализирана в разследването на корупция сред служителите на МВР. Нищо повече.

Айде сега нека Атанасов да каже как агенти на “Вътрешна сигурност” отиват с искане в съда да подслушват него, Христо Иванов, Слави Трифонов, Манолова и нейните мутри примерно ? Те полицаи ли са ? И кой съдия ще им разреши да подслушват цивилни лица, извън МВР ? Това е евтин скеч и предизборен кьорфишек.

Втората набедена от Атанасов служба е ГДБОП, която разследва организираната престъпност. Ако приемем за чиста монета твърденията на шефа на ДСБ, можем да кажем, че ГДБОП е поискала да подслушва 32-мата, защо 32-ма, а не 33-ма примерно, като участници в организирана престъпна група. Интересно ми е кой съд ще разреши подобна глупост ?

И стигаме до крайната цел на цялото мероприятие. Атанасов, специалист по подслушване от средата на 90-те години на миналия век, вдига топката на Рашков, с който воюваше люто като част от ръководството на МВР, за да бъдат разгромени специалните служби. Това е. През първата седмица на управлението си в МВР Рашков започна да действа като слон в стъкларски магазин. Бързите му уволнения и закани за чистки стреснаха обществото и се наложи да дава на заден ход.

Трън в очите на него и началника му Румен Радев са “Вътрешна сигурност” и ГДБОП в МВР, както и ДАНС. Шефът на ДАНС е с мандат и не може да бъде сменен толкова лесно. Затова срещу него започна пропагандна кампания, че излязъл в отпуск. За да се стигне до изявленията на Радев, че шефовете на специалните служби работели за Борисов, а не за България.

Явно Рашков не е намерил мотиви за смяна на шефовете на ДВС и ГДБОП затова се стига до сценария с подслушването. Сега в суматохата те ще бъдат разкарани тихомълком.

Нищо, че вътрешният министър тича до Пловдив, за да позира с ареста на обвинени в корупция полицаи, разследвани и задържани от…”Вътрешна сигурност” в шестмесечна разработка.

Така Радев-Рашков вече имат мотив и за смяната на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. “Подслушване” на опозицията.

Планът вече е в ход. Днес Рашков заяви, че снема доверието от шефа на ДВС Стефко Банков, който щял да преназначи на друга работа в МВР.

Защо Рашков-Радев толкова бързат ? Ключът е в една…публикация на Breaking.bg под заглавие “Рашков и зам.-шефа на ДАТО готвят “Бръмбаргейт 2” от 16 май. В нея описахме как на 13 май – само ден след встъпването си в длъжност като служебен вицепремиер с ресор – контрол върху службите за сигурност и вътрешен министър, Бойко Рашков е провел продължителна среща в кабинета си със заместник-директора на Държавна агенция „Технически операции“ Бисер Борисов. След което Борисов е изискал от подчинените си в ДАТО всички разработки на служителите на МВР, които са били обект на пряко прилагане на специални разузнавателни средства във връзка с разследвания за купуване на гласове.

подслушвачи
Цветан Китов

Справката трябвало да съдържа и имената на полицейски началници, които може да са попаднали случайно при разработването на трети лица във връзка с изборния процес. Информацията следвало да бъде предадена на Бойко Рашков до броени дни, като целта й била да послужи, както за масова чистка в МВР, така и да потвърди внушенията, които представители на „протестните партии“ традиционно правят, че изборите в България се решават от шефовете на полицията по места.

Борисов изискал от верните си служители в ДАТО и всички записи на оперативно интересни лица, които се съхраняват в ДАТО и по които протича името на главния прокурор Иван Гешев. Въпросните материали можело да се използват за изготвянето на компромати срещу обвинител №1, които да бъдат разпространени в медии, а по-късно да послужат и за евентуално искане до ВСС за отстраняването на Гешев.

Самият Рашков се издаде вчера, като зяави, че заради медийни публикации по темата му било образувано досъдебно производство от прокуратурата. Което бе отречено от държавното обвинение. Вие си правете изводите за какво става дума. Събирачи на компромати реват, че срещу тях се използват компромати.

Остава да разсеем и последната част от сценария, а именно подслушването на служебния премиер Стефан Янев.

Обяснение има, но силно се съмнявам, че някой е прилагал СРС-та спрямо Янев. Той е генерал от МО.  И като такъв е изпратен за военно аташе в САЩ от 2011 до 2014 година. Дали е имал близък конкакт със Служба „Военно разузнаване“ не знаем.

Сега си спомнете скандала с руските шпиони от същата тази Служба “Военно разузнаване”, заловени да изнасят секретна информация, включително и такава от НАТО и нашите съюзници там на руски агенти на СВР и ГРУ.

Един от задържаните по скандала полк. Петър Петров от МО е лично протеже на Стефан Янев. Полк. Петров е издигнат от експерт за зам. –шеф дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ по времето на служебния министър на отбраната Стефан Янев, назначение на президента Румен Радев, съобщи тогава сайтът “Фактор”. Сега си спомнете подслушването на ген. Стойков и записите на Румен Радев. Вие си правете изводите. И накрая въпрос към специалиста Атанас Атанасов. Ако искаш да подслушваш политически врагове на три отделни служби ли ще се го наредиш или на една, която ти е най-доверена ? Като две от трите нямат технически и законови възможности да  го свършат ?

Да заповядат шпионите.