Само в Breaking.bg: С какво Радев е зависим от Пламен Узунов

1
2161
Радев и Узунов.

Аферата „Грейт уол“: Докладвам за сделката лично на президента !

Иван Михайлов

Като опълченец на Шипка президентът Румен Радев брани своя съветник по антиКорупцията Пламен Узунов. И не дава и косъм да падне от главата на безценния „сив кардинал“ в МВР, който командва Бойко Рашков, областни управители и очевадно кадрува и в митниците. С какво толкова държи президента масонът от Пловдив Узунов ?

Или някой държи и двамата ? Информирани твърдят, че две получили гласност афери свързват президент и съветник. И оставката на втория ще отвори „кутията на Пандора“ за първия. Затова Радев е Матросов на амбразурата за Узунов, въпреки отчаяните вопли и призиви на пощенския гълъб Сашо Диков държавният глава да се освободи от „Селския си Джеймс Бонд“.

Първата е аферата „Грипен“. Според признанията на бившия служебен премиер Огнян Герджиков президентът Радев лично наредил правителството да гласува сделката за закупуване на шведските изтребители, за да „не изтървем сроковете“. За тази сделка е писано достатъчно. Имаше парламентарна комисия и проверки.

Президентският съветник Пламен Узунов получава плик с нещо от бивш митнически шеф. Снимка: фейсбук

По-интересна е втората афера, добила известност като „Грейт уол“. На 2 февруари 2021 годна президентът Румен Радев дава брифинг пред журналисти, за да се хвали с постигнатото от него в продължение на четири години. Самохвалството на „юмрука“ е полято с ледено студен душ от съобщението на сайта на Европейската комисия. Там е официалното становище на Европейската служба за борба с измамите-ОЛАФ. Ето какво се казва в него :

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

МВР
Джиповете са предадени на МВР през октомври 2018 г.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

Джиповете са предадени на МВР през октомври 2018 г.

Ville Itälä, генерален директор на OLAF, заяви: Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци.

От съобщението става ясно, че ОЛАФ е заподозряла в корупция президентския съветник и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов. По негово време е подписана скандалната сделка, заради която сега България ще трябва да връща 6 млн. евро на ЕС.

Както Breakig.bg писа през март 2019 година покупката на нови 290 автомобила е финансирана от фонда „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз. В първоначалното обявление на МВР за покупка на автомобилите бяха отделени 28,3 млн. лева, или по 98 000 лева на автомобил. „Българска автомобилна индустрия“, наследник на фирмата „Литекс моторс“ на Гриша Ганчев, е спечелила конкурса с ниската си цена и с факта, че автомобилите ще бъдат сглобени в България. Цената за един автомобил е 44 159 лева с ДДС, и допълнително по 3 840 лева за гаранционна поддръжка. Автомобилите са от марката „Грейт уол“.

Другите кандидати бяха дилърите на марките Ford, Skoda, Nissan, Kia и Toyota.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Става ясно, че по нареждане от много високо място МВР променя скандално спецификациите на поръчката и така предрешава избора на доставчик. Което е зесечено от ОЛАФ.

За какво става дума ?

В първия вариант на спецификацията е заложено да бъдат купени високопроходими автомобили произведени след 2015-2016 година. След лека корекция в спецификациите изискването вече става автомобилите да са произведени след 2012-2013 година. Това устройва идеално фирмата победител „Българска автомобилна индустрия“, бивша „Литекс моторс“, която има на склад в Ловеч точно автомобили произведени в периода 2012-2013 година. И то точно 290, които стоят непродадени.

Поръчката за високопроходимите джипове е осъществена за рекорден срок от само 50 дни в периода март-април 2017 година докато Узунов ръководи МВР. Комисията в МВР обявява победител на 20 април 2017 година. На 265 март се провеждат парламентарни избори, на които ГЕРБ печели убедително и е ясно, че Пламен Узунов няма да остане министър. Но въпреки това той поставя пред свършен факт наследника си Валентин Радев, който е принуден да подпише договора.

Източници на Breaking.bg твърдят, че лично Узунов е наблюдавал работата на комисията за джиповете, като непрекъснато я е пришпорвал с мотива: Аз докладвам за сделката лично на президента ! Това е повторено три пъти на комисията.

Какъв е интересът на Румен Радев към джиповете на Гриша Ганчев остава да гадаем. Но има едно странно съвпадение, останало незабелязано от широката публика.

Частното посещение на Радев в Ловеч на 9 април 2017 година. СНИМКА: lovechtoday.eu

На 9 април 2017 година, Цветница, Румен Радев пристига неочаквано в Ловеч, придружен от Десислава Радева.

За първи път празника Цветница в Ловеч бе посетен от държавен глава. В неделя, 9 април, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посрещна пред Покрития мост президента на България Румен Радев и съпругата му Десислава Генчева-Радева, които пристигнаха на частно посещение.

Тримата разгледаха сергиите на баш майсторите, като постоянно бяха спирани от граждани за разговори и снимки. Първата дама си купи декоративни дървени великденски яйца, президентът обърна внимание на кожените изделия. С майсторите те говориха за проблемите в бранша и за българските традиции“, пишат по този повод медиите в Ловеч. На 20 април МВР избира победител в поръчката за автомобилите. Случайност ?

Сигурно, както и спешно проведената поръчка, само за няма и два месеца.